RUSIJA POVEĆALA BROJ STRATEŠKIH BOMBARDERA U BAZI OLENJA NA KRAJNJEM SEVERU: Da li se spremaju još jači udari na Ukrajinu?!
Foto: Printscreen YouTube

analiza

RUSIJA POVEĆALA BROJ STRATEŠKIH BOMBARDERA U BAZI OLENJA NA KRAJNJEM SEVERU: Da li se spremaju još jači udari na Ukrajinu?!

Planeta -

Vazduhoplovna baza Olenja, koja se nalazi na krajnjem severu u Murmanskoj oblasti blizu granice sa Finskom i Norveškom ponovo je došla u fokus javnosti, kada je otkriveno da je rusko ratno vazduhoplovstvo povećalo broj strateških bombardera u njoj.

Trenutno u toj bazi ruska strateška avijacija ima 7 strateških bombardera Tupovljev TU-160 od kojih svaki nosi 12 krstarećih raketa H-101 koje se nedavno koriste sve više u napadaima na Ukrajinu koji su obnovljeni u ponedeljak 10. oktobra 2022. godine. Osim TU-160 u bazi je registrovano i prisusustvo 4 Tu 95MS, koji nose po 8 krastarećih raketa H-101 dometa 5.000 km.

MiG-31, Tu-160, bombarderi, Arktik
foto: Printscreen YouTube

Prema navodima upućenih ovo ukazuje da se na verovatno spremaju još jači napadi na Ukrajinu, ali ono što neke zapadne analitičare zabrinjava jeste opasnost da zapadne zemlje i njihovi vazdušni prostori budu iskorišteni za prelet krastarećih raketa H-101, zbog čega je somatračka aktivnost podignuta na najviši nivo.

Inače svi ovi bombarderi bili su pre rata u Ukrajini stacionirani u bazi Engels u Stavropoljskoj oblasti, a baza Olenja u fokusus zapadne javnosti je od 1. oktobra kada je objavljena informacija da su izraelski sateliti otkrili prisustvo ruskih strateških bombardera TU-160 i TU-95 raspoređenih u vazdušnu bazu Olenja u blizini Finske.

Tupoljev 160, Tu-160
foto: EPA

Prema satelitskim snimcima koje je napravila ova privatna kompanija četiri TU-160 su otkrivena 21. avgusta, a tri TU-95 otkrivena su 25. septembra ove godine.

Vazduhoplovna baza Olenja nalazi se na poluostrvu Kola u blizini Murmanska. U njoj se nalaze i delovi ruske Severne flote i značajan broj naoružanja i vojne opreme, uključujući taktičko i strateško nuklearno oružje.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track