STIV BENON OSUĐEN NA ČETIRI MESECA: Dugogodišnji Trampov stavetnik kažnjen zbog neodazivanja na poziv Kongresa
Foto: EPA-EFEMASSIMO PERCOSSI

nepoštovanje

STIV BENON OSUĐEN NA ČETIRI MESECA: Dugogodišnji Trampov stavetnik kažnjen zbog neodazivanja na poziv Kongresa

Planeta -

Stiv Benon, dugogodišnji saveznik bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, osuđen je danas na četiri meseca zatvora jer se nije odazvao na obavezujući poziv specijalnog komiteta Predstavničkog doma Kongresa koji istražuje napad na Kapitol u Vašingtonu 6. januara 2021. godine.

Sudija je dozvolio Benonu da ostane na slobodi do odluke po žalbi, ali mu je odredio i kaznu od 6.500 dolara kao deo presude.

Benon je osuđen u julu ove godine po dve tačke optužnice za nepoštovanje američkog Kongresa - jednoj, za odbijanje da pruži iskaz pred istražnim komitetom i drugoj, za odbijanje da preda tražena dokumenta.

Federalni sudija Karl Nikols doneo je presudu pošto je rekao da je zakon jasan u pogledu toga da se za nepoštovanje Kongresa mora izreći zatvorska kazna u trajanju od najmanje mesec dana.

Stiv Benon
foto: EPA-EFEMARTIN DIVISEK

Benonovi advokati su tvrdili da je sudija mogao da ga osudi na uslovnu kaznu, dok su tužioci tražili da se Benon osudi na šest meseci zatvora.

Komitet Predstavničkog doma tražio je da Benon pred ovim panelom svedoči o svojoj umešanosti u napore bivšeg predsednika Trampa da prekorene rezultate predsedničkih izbora, na kojima je izgubio od Džozefa Bajdena (Joseph Biden). Benon tek treba da svedoči i preda dokumenta ovom komitetu, napisali su tužioci.

Oni smatraju da Benon (68) zaslužuje dužu zatvorsku kaznu jer se rukovodio "strategijom ponašanja u lošoj veri" i da su njegovi javni komentari, u kojima je omalovažavao komitet, sami po sebi jasno pokazivali da on želi da podrije napore tog komiteta da do srži istraži motive koji su stojali iza napada i da spreči da se tako nešto ikada ponovi.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track