RUSKI STRATEŠKI BOMBARDERI TU-160 IZ BAZE OLENJA IZVELI NOVI RAKETNI NAPAD: Meta ukrajinska elektromreža na zapadu zemlje!
Foto: Shutterstock

UDAR SA DISTANCE

RUSKI STRATEŠKI BOMBARDERI TU-160 IZ BAZE OLENJA IZVELI NOVI RAKETNI NAPAD: Meta ukrajinska elektromreža na zapadu zemlje!

Planeta -

Četiri strateška bombardera TU-160, koji su prebačeni u bazu Olenja kod Murmanska, na krajnjem severu Rusije izveli su rano jutros raketni napad na zapadni deo Ukrajine.

Oni su iz Rusije uz samo granicu sa Belorusijom u tri talasa lanisrali krstareće rakete H-101 na ciljeve u zapadnom delu Ukrajine.

U subotnjem napadu na zapadni deo Ukrajine uništena je elektormreža, proizvodni pogoni i transformatori, zbog čega je veliki deo Ukrajine ostao bez struje i vode. Naime od ranog jutra od osam sati po moskovskom vremenu rakeitrano je ukupno 12 oblasti, a najveći udar je pretrpela Ivanofaknkvska, Hmelnicka, Kijevska, Lavovska i Odesak oblast.

Inače prvi udari usledli su sa dronovima kamikazama, u petak uveče i noć između petka i subote, da bi po svanuću u napd krenule krstareće rakete lansirane iz strateških bombardera.

Prema poslednjim informacijama napad ide trenutno u nekoliko faza, a u operativnoj upotrebi su svih 7 strateških bomabrdera TU-16 koji su prebazirani nedavno u bazu Olenja, na krajnjem severu Rusije, na poluostrvu Kola.

Trenutno u toj bazi ruska strateška avijacija ima 7 strateških bombardera Tupovljev TU-160 od kojih svaki nosi 12 krstarećih raketa H-101 koje se nedavno koriste sve više u napadaima na Ukrajinu koji su obnovljeni u ponedeljak 10. oktobra 2022. godine. Osim TU-160 u bazi je registrovano i prisusustvo 4 Tu 95MS, koji nose po 8 krastarećih raketa H-101 dometa 5.000 km.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track