RUSIJI NEDOSTAJE VISOKOPRECIZNO ORUŽJE I OPREMA ZA VOJNIKE: Kremlj je verovao da će zalihe iz SSSR-a biti dovoljne za svetski rat
Foto: screenshot Youtube/ИНТЕРЕСНЫЕ ФАКТЫ

hitno potrebno povećanje proizvodnje

RUSIJI NEDOSTAJE VISOKOPRECIZNO ORUŽJE I OPREMA ZA VOJNIKE: Kremlj je verovao da će zalihe iz SSSR-a biti dovoljne za svetski rat

Planeta -

U ruskim skladištima nema dovoljno visokopreciznih vrsta naoružanja, rekao je vojni ekspert Dmitrij Boltenkov.

On kaže da je intervencija Zapada učinila da se NVO oduži, a da bi pobedila, Rusija treba da prebaci vojno-industrijski kompleks na vojnu osnovu i da umnoži proizvodnju na mnogim pozicijama.

„Volili smo da se šalimo da će sovjetske zalihe granata u skladištima biti dovoljne za više od jednog svetskog rata. Ovo može biti tačno za tenkovsku i haubičku municiju, minobacačke mine. Ali u ovim starim skladištima nećete naći najnovije rakete visoke preciznosti koje bi trebalo da nam daju dominaciju u borbi, protivvazdušne rakete za savremene sisteme PVO sposobne da obaraju salve HIMARS-a. Sve ovo mora da se uradi, i to takvim tempom da se na vreme nadoknade troškovi u borbi i stvori rezerva“, rekao je Boltenkov za „Izvestiju“.

Prema njegovim rečima, ima problema i sa osnovnim stvarima.

„Imamo odlične komplete opreme „Ratnik“ za vojnike. Ali pre početka operacije, iz finansijskih razloga, nisu imali vremena da opremaju celu vojsku. Jasno je da ih pri dosadašnjem tempu nabavke – 50 hiljada kompleta godišnje svih 300 hiljada rezervista neće skoro dobiti opremu. Hitno moramo povećati proizvodnju. I za to postoje načini“, smatra analitičar.

On predlaže da se prekinu duge birokratske procedure, što će ubrzati rad vojne industrije.

„U ratu uvek počnu da ubrzavaju i optimizuju procese proizvodnje i razvoja, da seku uglove, da se oslobađaju beskorisne birokratije. Da li su sve ove višemesečne procedure licenciranja, sertifikacije i odobrenja uvek neophodne u vreme kada vojska na prvoj liniji fronta traži savremeno oružje? Maksimalno ubrzanje proizvodnje i uspostavljanje proizvodnje biće jedan od glavnih zadataka novog koordinacionog saveta“, zaključio je Boltenkov.

(Kurir.rs/Politnavigator)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track