UDAR SA DISTANCE: Strateški bombarderi ponovo ostavili Ukrajinu bez struje! Raketni udar na hidroelektrane
Foto: Shutterstock, Printscreen/Twitter

osveta za sevastopolj

UDAR SA DISTANCE: Strateški bombarderi ponovo ostavili Ukrajinu bez struje! Raketni udar na hidroelektrane

Planeta -

Ruski strateški bombarderi TU-95 iznad Rostovske oblasti i raketne fregate i podmornice iz Crnog mora rano jutros lansirali su talas sa više od 40 krstarećih raketa na energetsku inftastrukturu Ukrajine.

Novi žestoki udar usledio je rano jutros tačno u 8.05 po srednje evropskom vremenu kao i 10.oktobra 2022 , dva dana posle napada na Krimski most. Ovaj put kao i tad na meti se našala energetska infrastruktura Ukrajine, s tim da su mete bile hidroekeltrane koje u prvim talasima napada nisu dirane.

Najveći gradovi Ukrajine Kijev, Odesa, Dnjepropterovsk, Odesa, Kremenčug, Krivi Rog, Harkov su se našli na meti, odnosno energetska infrastruktura koja je dovela do nestanka struje, interneta i vode u velikom delu Ukrajine.

Na meti raketa lansiranih sa TU-95 našli su se: Kijev, Dnjepropetrovsk, Vinica, Zaporožje, Poltava, Harkov, Kirovograd i Pavlograd.

U raketiranju napadnuti su sledeći objekti termoelektrane i hidroelektranCHPP-5 (Kijev), CHPP-6 (Kijev), Lavov CHP (Lviv), HE Kremenčug, DneproGes, Novodnestrovska HE. U Harkovu je stao metro jer je nestalo struje, kao i u Zaporožju.

U mnogim gradovima Ukrajine postoje problemi sa vodosnabdevanjem i strujom. U Kijevu oštećena elektroenergetsko postorjenje koje je ostavilo bez struje 350.000 stanova.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track