OPTUŽENI ZA RAT PROTIV BOGA I ČINJENJE ZLIH DELA: Iran sprema javno suđenje za više od 1.000 uhapšenih tokom nereda
Foto: EPA / Abedin Taherkenareh

nekima prete smrtne kazne

OPTUŽENI ZA RAT PROTIV BOGA I ČINJENJE ZLIH DELA: Iran sprema javno suđenje za više od 1.000 uhapšenih tokom nereda

Planeta -

Iranske vlasti saopštile su danas da će na javno suđenje u Teheranu biti izvedeno 1.000 osoba uhapšenih tokom protesta koji su izbili pre više od šest nedelja.

Sudske vlasti su saopštile da će osobe koje su imale glavnu ulogu u protestima biti izvedene pred sud zbog napada na obezbedjenje, paljenja javne imovine i drugih optužbi.

Protesti širom Irana izbili su zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. koju je privela državna policija za moral zbog navodnog kršenja strogog iranskog kodeksa oblačenja za žene.

Šef iranskog pravosudja Golam-Hosein Mohseni Ežei izjavio je da će "u skladu sa pravnim standardima" biti kažnjeni oni koji nameravaju da se "suprotstave režimu i koji imaju podršku stranih država".

Snage bezbednosti Irana su nasilno rasterivale demonstracije koristeći bojevu municiju i suzavac. Najmanje 270 osoba je ubijeno, a 14.000 uhapšeno, saopštila je grupa Aktivisti za ljudska prava u Iranu.

Ežei je saopštio da tužioci pokušavaju da naprave razliku izmedju Iranaca koji samo pokušavaju da iskažu nezadovoljstvo na ulici i onih koji žele da sruše teokratiju.

Sudske vlasti najavile su sudjenja stotinama uhapšenih i u drugim delovima Irana. Neki su optuženi za krivična dela koja se kažnjavaju smrću: "činjenje zlih dela na zemlji" i "rat protiv Boga".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track