TURSKA I DALJE UCENJUJE ŠVEDSKU: Ništa od članstva u NATO dok ne izruči osumnjičene koje smatra teroristima
Foto: EPA / Stéphanie Lecocq

još nije spremna da ukine veto

TURSKA I DALJE UCENJUJE ŠVEDSKU: Ništa od članstva u NATO dok ne izruči osumnjičene koje smatra teroristima

Planeta -

Ankara i dalje traži da Stokholm izruči osumnjičene koje smatra teroristima, rekao je turski zvaničnik. Turska još uvek nije spremna da ukine veto i podrži kandidaturu Švedske za NATO, rekao je u ponedeljak portparol vodeće stranke AK Omer Čelik.

Obećanja koje je dao Stokholm u vezi sa zabrinutošću Ankare o pružanju azila osumnjičenima za koje smatra teroristima nisu dovoljna, dodao je on.

- Ove izjave Švedske su dobre, ali nedovoljno dok se ne sprovedu - rekao je Čelik, prenosi Blumberg. "Čekamo da zaživi."

Turska je zaustavila proces odobravanja zahteva Švedske i Finske za ulazak u NATO, koje su podnete u maju. Obe nacije su nastojale da se pridruže vojnom bloku nakon pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini. Ankara je ranije upozorila da bi mogla da blokira ponude, pošto je optužila dve nacije za skrivanje članova Radničke partije Kurdistana (PKK) i drugih grupa za koje smatra da su terorističke organizacije.

Početkom oktobra, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potvrdio je da je njegova nacija spremna da podrži kandidaturu Finske, dodajući da „Finska nije zemlja u kojoj teroristi slobodno lutaju“.

Pre nedelju dana Rojters je izvestio da je Švedska obavestila Tursku da je spremna da sarađuje sa Ankarom na izručenju osumnjičenih za terorizam i rekla da je preduzela dodatne mere protiv kurdskih militanata. Stokholm je takođe navodno rekao da ostaje „ potpuno posvećen primeni“ memoranduma koji su potpisale Švedska, Finska i Turska u junu.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track