RACIJA U CRKVAMA: Ukrajinski bezbednjaci upali u Kijevsko-pečersku lavru, traže agente Kremlja, DIVERZANTE I ORUŽJE
Foto: Printscreen Twitter

najsvetije mesto u kijevu

RACIJA U CRKVAMA: Ukrajinski bezbednjaci upali u Kijevsko-pečersku lavru, traže agente Kremlja, DIVERZANTE I ORUŽJE

Planeta -

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) zajedno sa Nacionalnom policijom i Nacionalnom gardom vrše pretres sveštenstva u Kijevsko-pečerskoj lavri, kao i u dva manastira na teritoriji Sarnensko-poleske eparhije Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) u Rovenskoj oblasti, prenosi RT Balkan.

"SBU je došla da pretrese Kijevsko-pečersku lavru", navodi se u poruci na Telegram kanalu izdanja "Strana.ua".

Služba je saopštila da "mere imaju za cilj da spreče da se hram pretvori u 'keliju ruskog sveta'".

Ukrajinske bezbednosne službe veruju da bi u prostorijama Lavre mogli biti ruski diverzanti i oružje. Pretresaju i sveštenike, proveravaju da li su umešani u "nezakonite aktivnosti na štetu državnog suvereniteta Ukrajine".

Ranije je SBU pokrenula krivični postupak nakon što su na liturgiji u Kijevsko-pečerskoj lavri vernici navodno pevali pesmu koja "veliča Rusiju", dok je njen sveštenik suspendovan sa služenja liturgije i molebana.

Ruska Federacija prenela je Kijevsko-pečersku lavru u slobodan posed kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve. U maju je Sinod nepriznate PCU najavio stvaranje verske organizacije za koju želi da dobije jedan od hramova Lavre. UPC smatra da PCU pokušava da zauzme Kijevsko-pečersku lavru.

Napadi na Rusku pravoslavnu crkvu u Ukrajini su učestali, a naoružani ukrajinski ekstremisti preuzimaju manje hramove po unutrašnjosti, skrnave ih i proteruju sveštenike. Osim toga, u martu je Vrhovnoj radi Ukrajine podnet predlog zakona o zabrani delatnosti, zapleni nekretnina i druge imovine.

Od dve raskolničke organizacije krajem 2018. godine na inicijativu bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka i carigradskog patrijarha Vartolomeja, nasuprot kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, formirana je struktura pod nazivom "Pravoslavna crkva Ukrajine" (PCU). Carigradska patrijaršija joj je 2019. dodelila "tomos o autokefalnosti". Međutim, PCU je u stvari podređena Carigradskoj patrijaršiji, a većina od 15 pomesnih pravoslavnih crkava u svetu je ne priznaje kao kanonsku.

(Kurir.rs/RT Balkan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track