TEŽAK UDARAC ZA PUTINA: Ruski predsednik predložio gasni savez sa Kazahstanom i Uzbekistanom, a onda je dobio glasno NE!
Foto: EPA Mikhail Metzel Kremlin Pool, EPA Hannibal Hanschke

rat u ukrajini utiče na centroazijske republike

TEŽAK UDARAC ZA PUTINA: Ruski predsednik predložio gasni savez sa Kazahstanom i Uzbekistanom, a onda je dobio glasno NE!

Planeta -

Uzbekistan je polio hladnu vodu na predlog ladimira Putina za stvaranje „unije prirodnog gasa“ sa Rusijom i Kazahstanom.

Mnogi analitičari će čvrst negativan odgovor shvatiti kao još jedan znak da je rat Rusije protiv Ukrajine izazvao rascep između Moskve i bivših sovjetskih republika Centralne Azije koji je sve jači. Kremlj je donekle ljutito reagovao na izveštaje o odbijanju Uzbekistana 8. decembra, navodeći da gasna unija neće uključivati nametanje „političkih uslova“ Uzbekistanu.

Putin je predložio stvaranje gasne unije 28. novembra tokom razgovora sa predsednikom Kazahstana Kasim-Žolmartom Tokajevim u Moskvi, gde je Tokajev došao na svoje prvo zvanično putovanje u inostranstvo kao reizabrani kazahstanski lider.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov objasnio je tada da će se taj mehanizam koristiti za transport prirodnog gasa između Rusije, Kazahstana i Uzbekistana i drugih nacija, uključujući Kinu. Sporazum bi pomogao zemljama Centralne Azije da obezbede snabdevanje tokom najveće potražnje.

Na primer, postoje delovi severnog Kazahstana koji se nalaze izvan kazahstanskog gasovodnog sistema. U okviru unije, susedna Rusija bi se mogla obavezati da će se pobrinuti za potrebe regiona. Ali imajući u vidu ukrajinsko iskustvo i odluku Evrope da odstupi od snabdevanja ugljovodonicima iz Rusije, postoji sve veći oprez među stanovništvom bivših sovjetskih država kada je u pitanju oslanjanje na Rusiju u ispunjavanju strateških potreba.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA/Dumitru Doru

Uzbekistanski ministar energetike Žorabek Mirzamahmudov rekao je u intervjuu za novinsku internet stranicu Kun.uz objavljenom 7. decembra da njegova zemlja neće odustati od svojih nacionalnih interesa u zamenu za isporuke prirodnog gasa.

„Potpisivanje gasnog sporazuma sa Rusijom ne znači savez ili uniju... To bi bio tehnički ugovor“, izjavio je Mirzamahmudov, koji je u oktobru postao ministar energetike.

„Nikada nećemo kompromitovati naše nacionalne interese. Čak i ako pristanemo da dobijemo prirodni gas iz Rusije, nastavićemo putem komercijalnih ugovora o prodaji. Nećemo dozvoliti da nam se zauzvrat nameću bilo kakvi politički uslovi.“

TASS je preneo da je portparol Kremlja Peskov 8. decembra tvrdio da je Rojters objavio pogrešan izveštaj o predlogu gasne unije, rekavši: „Rojters je dao lažne informacije, pogrešno protumačio reči. Znamo šta je rečeno. Niko ne govori o gasu u zamenu za političke ustupke O tome se ne govori u kontekstu ideje o stvaranju ove unije“.

Kazahstan tek treba da podrži ili odbaci ideju gasne unije, a zvaničnici su rekli samo da će koncept biti proučen.

Stav Uzbekistana o predloženoj gasnoj uniji će se sada još jače odjeknuti u Moskvi, uz izveštaje o akutnim zimskim nestašicama gasa koje muče Uzbekistan. Zemlja je nedavno zamrznula sav svoj izvoz gasa jer zvaničnici nastoje da preusmere ograničene domaće resurse gasa kako bi zadovoljili domaće potrebe.

(Kurir.rs/Intellinews.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track