TRAŽE HITNO ODVAJANJE OD KALIFORNIJE: Najveći okrug u SAD hoće da postane nova savezna država GRAĐANI JASNI NA REFERENDUMU
Foto: Profimedia

moguće OTCEPLJENJE

TRAŽE HITNO ODVAJANJE OD KALIFORNIJE: Najveći okrug u SAD hoće da postane nova savezna država GRAĐANI JASNI NA REFERENDUMU

Planeta -

Američki međuizbori u novembru pokazali su da žitelji Kalifornije i dalje podržavaju svoje rukovodstvo iz Demokratske stranke, ali glasače iz San Bernardina, toliko frustrira progresivistički kurs vlasti da su glasali za to da se ispita mogućnost otcepljenja i formiranja zasebne države.

Na osnovu rezultata savetodavnog referenduma održanog u okrugu San Bernardino, jednog od najnaseljenijih okruga američke savezne države Kalifornije, u kojem živi oko 2,2 miliona ljudi, nalaže se lokalnim zvaničnicima da ispitaju mogućnost secesije.

Većina s kojom je referendumska odluka doneta je veoma, veoma tanka, ali je ona najnoviji znak političkog uznemirenja i ekonomskih nedaća u Kaliforniji.

Pokušaj stvaranja nove savezne države, ako bi uspeo, bio bi prvi od obrazovanja savezne države Havaji 1959. godine, i to je predlog na dugom štapu iz okruga koji se nalazi u najbližem istočnom komšiluku Los Anđelesa, u kojem su troškovi života naglo porasli. Da bi uspeo, morao bi dobiti odobrenje kalifornijskih zakonodavnih organa i Kongresa - za šta su šanse izuzetno male.

Opet, značajno je to što se radi o rasno i etnički raznolikom okrugu, koji je i politički raznolik, a to je i peti najnaseljeniji okrug u Kaliforniji i teritorijalno najveći u Americi, površine veće od devet američkih saveznih država.

Ishod glasanja govori o otuđenju dela glasača od demokratskog rukovodstva koje ima slabe rezultate u rešavanju sve izraženije krize beskućništva, rasta troškova stanovanja i porasta stope kriminala.

Sa druge strane, stanovnici ovog okruga plaćaju neke od najviših poreza u zemlji.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track