SCENARIO STRAVE I UŽASA: Majka i ćerka vlasnice pogrebnog preduzeća u Koloradu sekle leševe i prodavale delove tela 560 POKOJNIKA
Foto: Shutterstock

osuđene na višegodišnje kazne

SCENARIO STRAVE I UŽASA: Majka i ćerka vlasnice pogrebnog preduzeća u Koloradu sekle leševe i prodavale delove tela 560 POKOJNIKA

Planeta -

Bivša vlasnica pogrebnog preduzeća u Koloradu osuđena je u utorak na 20 godina federalnog zatvora zbog seciranja 560 leševa i prodaje delova tela bez dozvole, piše Gardijan.

Megan Hes (46) koja je priznala krivicu, upravljala je pogrebnim preduzećem Sunset Mesa i komepanijom Donor Services, koje su se nalazili u istoj zgradi u gradu Montrose u Koloradu.

Njena 69-godišnja majka Širli Koh takođe je priznala krivicu za prevaru i osuđena je na 15 godina zatvora, a njena glavna uloga bila je odsecanje delova tela, pokazuju sudski zapisi.

„Hes i Koh su koristili svoju pogrebno predzeće da u suštini kradu tela i delove tela, koristeći lažne i falsifikovane obrasce za donatore“, rekao je tužilac Tim Nef.

Kako navodi Gardijan, prodaja delova tela u SAD je praktično neregulisana industrija, a Hes i Koh su vršili neovlašćeno rasparčavanje tela.

Prema navodima tužilaca, Hes je prevarila rođake preminulih seciranjem tela i prodajom delova bez dozvole, dok ih je lagala da su preminuli propisno kremirani.

Hes je naplaćivala porodicama do 1.000 dolara za kremacije koje se nikada nisu urađene, a drugima je nudila besplatne kremacije u zamenu za donaciju tela.

Tužioci su rekli da je više od 200 porodica dobilo pepeo sa kremacije, koji se međutim sastojao iz ostataka više različitih leševa.

Kompanije za obuku hirurga i druge firme koje su kupile ruke, noge, glave i torzoe od Hes nisu znale da su ti organi pribavljeni prevarom, rekli su tužioci.

Nekoliko nedelja nakon što je 2018. objavljena priča o ovome, FBI je izvršio pretres u ovoj kompanji.

Tužioci su naglasili „makabričnu prirodu“ Hesove šeme i opisali je kao jedan od najznačajnijih slučajeva delova tela u novijoj istoriji SAD.

Sudija je naredio da Hes i Koh odmah budu poslati u zatvor.

Njen advokat je međutim rekao da je ona nepravedno oklevetana kao „veštica“ i „čudovište“, već da je umesto toga „slomljeno ljudsko biće“ čije ponašanje se može pripisati traumatskoj povredi mozga sa 18 godina.

Koh je sudiji rekla da joj je žao i da je preuzela odgovornost za svoje postupke.

Dvadeset šest žrtava opisale su na sudu svoj užas kada su otkrili šta se dogodilo njihovim najmilijima.

„Naša slatka majka, raskomadali su je“, rekla je Erin Smit. "Nemamo čak ni ime za ovako gnusan zločin."

Tina Šenon, čija je majka raskomadana protiv njene volje, rekla je sudu: „Nosila sam mnogo maski da pokrijem bol. Nikada neću biti dobro.”

U Sjedinjenim Državama je nezakonito prodavati organe kao što su srca, bubrezi i tetive za transplantaciju; oni moraju biti donirani. Ali prodaja delova tela kao što su glave, ruke i kičme za upotrebu u istraživanju ili obrazovanju nije regulisana saveznim zakonom.

(Kurir.rs/Guardian)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track