URANIJUM NA LONDOSKOM AERODROMU NAMENJEN ZA NAPAD U STILU LITVINJENKA? Bezbednosne snage u istrazi ostale "kratkih rukava"

detalji incidenta

URANIJUM NA LONDOSKOM AERODROMU NAMENJEN ZA NAPAD U STILU LITVINJENKA? Bezbednosne snage u istrazi ostale "kratkih rukava"

Planeta -

Prava drama odigrala se na Hitrou aerodromu u Londonu proteklog meseca nakon što je policija pronašla metal kontaminiran uranijumom.

Alarmi su se aktivirali na Hitrou nakon što su specijalizovani skeneri otkrili supstancu dok je transportovana do skladišta u vlasništvu kompanije za rukovanje teretom.

Agenti graničnih snaga upali su i izolovali neregistrovanu pošiljku u namenskoj radioaktivnoj prostoriji, nakon čega je alarmirana i antiteroristička policija i pokrenuta je bezbednosna istraga kako bi se ustanovilo ko je poslao tovar, zbog postojanaj sumnje da je mogao da se iskoristi za izradu prljave bombe.

Velika Britanija, granica, Hitrou, aerodrom
foto: EPA / Will Oliver

Neprijavljeni nuklearni materijal bio je namenjen iranskim državljanima u Velikoj Britaniji, a poreklom je iz Pakistana i stigao je letom iz Omana, prenosi The Sun.

Bivši komandant britanskog puka nuklearne odbrane Hamish De Breton-Gordon tvrdi da je smrtonosna pošiljka mogla biti iskorišćena za zaveru za ubistvo u stilu Litvinjenka.

Aleksandar Litvinjenko je bio bivši ruski špijun koji je ubijen u Londonu od radioaktivnog polonijuma-210.

Njegova smrt je rezultirala zaoštravanjem odnosa između Moskve i Londona.

Otrovan je radioaktivnom materijom polonijum-210 kada je u kafiću u londonskom hotelu Millenijum popio šoljicu čaja, nakon čega su istražitelji otkrili radioaktivni materijal nedaleko od Londona.

Aleksander Litvinenko

Ekspert De Breton-Gordon istakao je da je dobra vest da je sistem sada funkcionisao i da je katastrofa izbegnuta.

- Uranijum može da ispušta veoma visoke nivoe otrovnog zračenja - tvrdi on.

- Želim da uverim javnost da je količina kontaminiranog materijala bila izuzetno mala i da su stručnjaci ocenili da ne predstavlja pretnju za javnost - rekao je komandant Ričard Smit, šef ogranka Meta za borbu protiv terorizma.

Za sada nema indikacija da su avio-kompanija ili Svissport odgovorni za bilo kakve prekršaje, niti je iko uhapšen. Istraga je još uvek u toku i intenzivirana je zbog nedostatka dokaza i činjenice da još uvek niko nije osumnjičen.

Kurir.rs//TheSun

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track