KRIM JE UKRAJINSKI, KIJEV IMA PRAVO DA GA POVRATI: Potparolka Pentagona javno dala podršku Kijevu PORUKA RUSIJI
Foto: Shutterstock, Printscreen

SLEDI ESKALACIJA?

KRIM JE UKRAJINSKI, KIJEV IMA PRAVO DA GA POVRATI: Potparolka Pentagona javno dala podršku Kijevu PORUKA RUSIJI

Planeta -

Sjedinjene Države će podržati Ukrajinu, uključujući moguću operaciju zauzimanja Krima, rekla je zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing na brifingu, prenosi RIA Novosti.

„SAD pomažu Ukrajini, a ovo ministarstvo je reklo da ćemo biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno. To uključuje i operaciju na Krimu“, rekla je ona.

Sing je naglasio da SAD smatraju Krim ukrajinskom teritorijom i Kijev ima „pravo“ da ga povrati. Ona je ranije objasnila da je potreba za ukrajinskim preuzimanjem Krima važna kao slanje „ogromne poruke“ Rusiji .

Ranije je portparol Stejt departmenta Ned Prajs, na pitanje da li bi SAD podržale udare Ukrajine sa zapadnim sistemima na Krimu, rekao da Kijev sam donosi odluke o tome kako da koristi zapadno oružje. Prajs je naglasio da SAD ne podstiču Ukrajinu da udari na Rusku Federaciju i da im ne pomaže, ali Krim nije priznat kao ruska teritorija.

Krim je postao ruski region u martu 2014. nakon referenduma nakon državnog udara u Ukrajini. Na referendumu se za priključenje Rusiji izjasnilo 96,77 odsto birača na Krimu i 95,6 odsto u Sevastopolju.

Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom, mnoge zapadne zemlje podržavaju Kijev po ovom pitanju. Sa svoje strane, rusko rukovodstvo je više puta izjavljivalo da su stanovnici Krima glasali za demokratsko ujedinjenje sa Rusijom, uz potpuno poštovanje međunarodnog prava i Povelje UN.

Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina , pitanje Krima je „konačno zatvoreno“.

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track