Najnovije vesti

KAKVE TENKOVE AMERIKA ŠALJE UKRAJINI? "Najsposobnije vozilo na svetu", korišćen je u Iraku i Avganistanu, ali ima jednu MANU!
Foto: Shutterstock

KAKVE TENKOVE AMERIKA ŠALJE UKRAJINI? "Najsposobnije vozilo na svetu", korišćen je u Iraku i Avganistanu, ali ima jednu MANU!

Planeta

Sjedinjene Američke Države danas su odobrile slanje 31 tenka M1 Abrams u Ukrajinu. Vest je stigla pošto je Nemačka potvrdila da će staviti na raspolaganje 14 svojih tenkova Leopard 2 Ukrajini.

Slanje američkih tenkova u Ukrajinu potvrdio je američki predsednik Džo Bajden koji je na početku odao počast Ukrajinu dodavši da se ta zemlja proteklih 11 meseci "suočava s brutalnom ruskom agresijom".

Tenk M1 Abrams jedno je od najmoćnijih kopnenih oružja u američkom arsenalu. Sposoban je da se približi neprijateljskim tenkovima, vojnim položajima i drugim ciljevima, raznese ih svojim topovima, a zatim ubrza. Teški oklop tenka štiti vozilo i četvoročlanu posadu od vatre iz malog oružja, fragmenata granata, pa čak i od direktnih pogodaka. Može da pređe i do 1,2 metra duboku vodu.

- Temeljna misija tenkovskog voda je približiti se neprijatelju i uništiti ga - navodi se u prvoj rečenici dokumenta o obuci iz 2019. godine za koamandanta tenkova američke vojske i marinaca.

Nazvan po generalu Krejtonu Abramsu, komandantu iz Drugog svetskog rata, prvi Abrams ušao je u službu američke vojske 1980. godine. Prvenstveno je bio namenjen za borbu protiv Sovjeta u nemačkom strateškom Fulda Gapu, Abrams je nekoliko puta nadograđivan s većim topom i poboljšanim oklopom, prenosom i pogonom.

tenk, američki tenk, tenk abrams M1
foto: Profimedia

Tokom godina, Pentagon je kupio više od 7.000 tenkova u različitim konfiguracijama. Abrams je prvi put u akciji korišćen u Zalivskom ratu, gde je osvojio brojne pohvale komandanata, posada i radnika na održavanju zbog svoje ubojite moći i izdržljivosti u suočavanju s neprijateljskom vatrom i svoje brzine, stoji u izveštaju američke vlade iz 1992. godine.

Korišćen u Iraku i Avganistanu

Tenkovi su pomogli američkoj vojsci da nadjača iračke snage tokom invazije na Irak 2003. godine, u potpomognutim napadima i drugim operacijama u Faludži. Tenkovi su takođe služili i Avganistanu, gde je oklopna četa Marin Korps raspoređena 2011. i pretrpela samo jednog ranjenog u misiji upkos tome što je 19 puta napadnuta improviziranim eksplozivnim napravama, stoji u vojnom časopisu Militari Rivju.

Međutim, tokom cele svoje službe, vojnici i ratni planeri bili su zabrinuti zbog ogromne potrošnje goriva i ograničenog tenkovskog dometa te duge logistike i održavanja koji prate Abrams u borbu.

Bataljon od 58 tenkova zahteva desetinu vozila za podršku i stotine vojnika kako bi bio u pogonu. To bi moglo uključivati oklopna vozila hitne pomoći, komandanta vozila, kamione za održavanje i kamione za vuču onesposobljenih tenkova. Kamioni moraju da vuku gorivo, naoružanje, maziva, motorno ulje, hidrauličnu tečnost i izuzetno teške rezervne delove.

- Sve što je povezano s tenkom je teško. Čak i uz sve to, tenkovski bataljon može delovati samo dva ili tri dana na terenu bez dopune iz logistike - rekao je Den Grejzer, bivši pripadnik američke vojske.

Abrams, tenk
foto: Printscreen YouTube

- Kada bi Ukrajincima dali tenkove, a nismo im dali sve što im je potrebno da ih logistički podržimo, teško da bismo im učinili ikakvu uslugu. Postoji puno toga što treba vući iza tenka da bi on mogao da se kreće - zaključuje.

Dakle, iako je vrlo sofisticirano i skupo oružje, Abrams je teško održavati i predstavlja logistički izazov jer radi na mlazno gorivo.

- Nemački Leopard i američki Abrams su zapravo blizanci. Vrlo su slični. Velika vozila, teško oklopljena. Mnogo bolje zaštićen od bilo čega što su Sovjeti izgradili ili bilo čega što Rusi trenutno imaju - kaže Sidnej Fridberg, urednica digitalnog časopisa Brejking Difens.

Glavna razlika između Abramsa i Leoparda je motor. Leopard 2 ima dizelski motor, koji je mnogo lakši za održavanje i više se koristi širom Evrope dok Abrams koristi snažniji i složeniji turbinski motor.

Budući da se Abramsi znatno manje koriste u Evropi, Ukrajina bi mogla teško da se nosi s logističkom infrastrukturom kao što je nabava rezervnih delova, skladištenje i održavanje, kaže Fridberg. Tenk za četiri osobe takođe će zahtevati dodatnu obuku, dodaje.

ilo kako bilo, Zapad se nakon dosta pregovora ipak ujedinio i poslao Ukrajini teško naoružanje. No Bjaden je u svom obraćanju naglasio da će do isporuke Abramsa Ukrajini proći meseci, a ne nedelje. Takođe, još nije odlučeno na kojoj će se lokaciji trenirati ukrajinski vojnici za korišćenje Abramsa.

Kurir.rs/Index.hr/Blic

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja