ZEMLJOTRES UNIŠTIO SVETSKU BAŠTINU: Srušeni zamak Gaziantep star 2.000 godina, UNESKO upozorava na ogromnu štetu na spomenicima
Foto: Twitter/Tendar

katastrofa

ZEMLJOTRES UNIŠTIO SVETSKU BAŠTINU: Srušeni zamak Gaziantep star 2.000 godina, UNESKO upozorava na ogromnu štetu na spomenicima

Planeta -

Agencija UN (UNESKO) saopštila je danas da je među zgradama srušenim u zemjotresu u Turskoj i zamak Gaziantep, istorijska znamenitost stara 2.000 godina i ukazala da su u potresu uništeni ili oštećeni brojni artefakti sa liste svetske baštine i u Turskoj i u Siriji.

Zamak Gaziantep sagrađen je u drugom i trećem veku nove ere u rimskom periodu, a preuzeli su ga Vizantijci nakon raspada Rimskog carstva.

Za vreme cara Justinijana I, utvrđenje je prošireno i obnovljeno, postavljene su podzemne galerije za odbranu od osvajača, a u novije vreme u dvorcu se nalazio panoramski muzej odbrane i herojstva Gaziantepa, koji je privlačio veliki broj posetilaca.

Unesko je saopštio ida je "ožalošćen vestima" o urušavanju nekoliko zgrada u tvrđavi Dijarbakir i baštama Hevsel, mestu svetske baštine koje datira iz antičkih grčkih i rimskih vremena.

ta agmecija UN sprovodi preliminarnu anketu o šteti na lokalitetima istorijskog nasleđa u oblastima pogođenim zemljotresom, sa ciljem da im pomogne da se brzo obezbede i stabilizuju.

Unesko sa sedištem u Parizu "posebno je zabrinut zbog situacije u drevnom gradu Alepu“ u Siriji, koji se nalazi na listi ugrožene svetske baštine.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track