HRVATA NAŠLI KAKO PLUTA NASRED OKEANA: Tvrdio da mu se prevrnuo brod dok je bio na pecanju, ali onda je usledio ŠOK PREOKRET
Foto: Printscreen

neverica

HRVATA NAŠLI KAKO PLUTA NASRED OKEANA: Tvrdio da mu se prevrnuo brod dok je bio na pecanju, ali onda je usledio ŠOK PREOKRET

Planeta -

Australijske vlasti krenule su u potragu za trojicom muškaraca koje su spasili iz okeana pre dve nedelje.

Trojac je 1. februara pronađen u blizini ostrva Eklips, kako se drže za prenosivi frižider, a policiji su tvrdili da su bili na pecanju kada im se brod prevrnuo.

Policija ih je isprva pohvalila, pa čak i izdala zvanično saopštenje u kojem je naglašeno "važno je nošenje prsluka za spasavanje i lampi za hitne slučajeve". Ali lokalna policija je ubrzo pronašla nelogičnosti u priči trojca i kontaktirala australijsku federalnu policiju, koja je započela istragu.

Šest dana pošto su muškarci spaseni, pronađen je paket umotan u crnu plastiku sa kokainom.

Sledeći dan je otkriven prevrnuti brod u čijoj je kabini bilo osam umotanih paketa od kojih je u svakom bilo oko 40 kilograma kokaina. Vlasti su kasnije otkrile 365 kilograma kokaina na najmanje dve lokacije, a muškarci su sada osumnjičeni za umešanost u međunarodnu trgovinu drogom.

Za sada je uhapšen Aristides Avlontis, a policija još traga za Hrvatom Matom Stipinovićem (49) i Karlom Vitburnom (45), od kojih je jedan registrovani vlasnik prevrnutog broda. Veruje se da se njih dvoje kriju u Vašingtonu.

Grem Maršal, vršilac dužnosti komandanta australijske federalne policije, rekao je da je zaplena droge nanela "značajan udarac kriminalnoj organizaciji sa značajnim resursima".

"Procenjuje se da je ova zaplena uštedela zajednici više od 235 miliona dolara štete od droge, uključujući kriminal, zdravstvenu zaštitu i izgubljenu produktivnost", zaključio je Maršal.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja