ISPRAVKA: Ne postoji oružje koje izaziva zemljotrese
Foto: Printscreen Twitter

ISPRAVKA: Ne postoji oružje koje izaziva zemljotrese

Planeta -

Informacija da postoji oružje koje izaziva zemljotrese nije tačna.

Ovu informaciju preneo je naš portal 25.02.2023 sa naslovom "ŠEF TURSKE SVEMIRSKE AGENCIJE ŠOKIRAO IZJAVOM: Postoji oružje koje izaziva zemljotrese, iz svemira se bacaju bandere OD TITANIJUMA" .

Ovim putem unosimo ispravku i izvinjavamo se čitaocima koje smo doveli u zabludu.

Na brojnim portalima je objavljen videosnimak u kom predsednik Nacionalne svemirske agencije Turske Serdar Hussein Jildirim govori o oružju koje navodno metalnim šipkama može izazvati zemljotres. Ovaj snimak se najpre delio u medijima na turskom i engleskom govornom području, a njegove izjave dovođene su u zaverološki kontekst, koji uključuje tvrdnje da je zemljotres koji je pogodio delove Turske i Sirije veštački izazvan i da predstavlja napad na Tursku.

Kako navodi Raskrinkavanje u svojoj analizi, videosnimak govora šefa turske svemirske agencije ustvari je isečak iz obraćanja emitovanog uživo 4. novembra 2021. na YouTube kanalu Stratejik Düşünce Enstitüsü (tur. Institut za strateško razmišljanje).

Šef turske svemirske agencije serdar Husein Jildirim je tada rekao da postoje sistemi naoružanja koji rade po principu lansiranja dugačkih metalnih stubova iz svemira, koji se onda zabijaju duboko u zemlju i izazivaju zemljotrese:

"Ne možete ništa da uradite u prostoru od svemira do Zemlje. Posebno u zemljama poput nas. Ništa! Dozvolite mi da vam dam primer. Kažem ovo jer sam video kako rade na takvom sistemu naoružanja, a ono je vrlo jednostavno. Znate one stubove ulične rasvete na ulicama. Slični su ovim stubovima, visoki oko 8-10 metara. Metalne šipke. Unutar šipke nema ničega, nema eksploziva, ničega, ali to je metalna šipka napravljena od tvrdog materijala legure titanijuma. Stavili su ih u satelit. Određenu količina. A onda ih ciljaju i lansiraju na Zemlju.

To je kao kolac, oštar vrh. Na primer, ne daj Bože, negde DA padne, nećemo sada da imenujemo scenario katastrofe, ali čim padne na zemlju prodire do 5 kilometara duboko u zemlju. To se dešava veoma brzo i stvara zemljotres magnitude 7-8 stepeni. Usled udara sve što se tamo nalazi biće uništeno. Vidite, ovde nema oružja, nema eksploziva, nema bombi, ništa slično. Jednostavan sub. Ali postoji takva sila koja dolazi iz svemira i nemate šanse da je vidite, zaustavite ili da se odbranite", rekao je Jildirim.

Pošto su njegove tvrdnje postale viralne u člancima i objavama na društvenim mrežama, u kojima su povezivane sa zemljotresima u Turskoj i Siriji, Jildirim je demantovao da je govorio o oružju koje je moglo uzrokovati zemljotrese u Turskoj. On je na svom Twitter profilu 15. februara 2023. godine naveo da je videosnimak pogrešno protumačen.

- Mnogo je pitanja o videu koji već nekoliko dana kruži društvenim mrežama. Ovaj kratki video je isečak sa konferencije koju sam davno održao u jednom strateškom institutu. Tada sam govorio o sistemu oružja koji može uništiti jedan grad kada se rasporedi i koristi u Zemljinoj orbiti

U nastavku je pojasnio:

- Ovaj sistem oružja nema funkciju kao što je pokretanje linija raseda ili stvaranje tektonskih potresa. Dakle, to nema nikakve veze s katastrofom u Marašu (grad u Turskoj). Ne želim da budem pogrešno shvaćen. Efekat ovog oružja je uporediv sa udarom meteorita, napisao je Jildirim.

Redakcija Kurira se ovim putem izvinjava našim čitaocima, i svima koje je ova nenamerna greška dovela u zabludu da veruju da je zemljotres u Turskoj mogao biti namerno izazvan.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track