RUSKI AMBASADOR: Američki dron u Crnom moru je provokacija, naši piloti nisu pucali!
Foto: AP /Alexander Zemlianichenko

RUSKI AMBASADOR: Američki dron u Crnom moru je provokacija, naši piloti nisu pucali!

Planeta -

Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov nazvao je provokacijom pojavu američkog drona u Crnom moru.

SAD izrazile protest zbog postupaka ruske strane u situaciji sa dronom, saopštio je ambasador Antonov nakon sastanka sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Karen Donfrid.

Rusija ne želi konfrontaciju sa Rusijom, istakao je diplomata, dodavši da ruska vojska nije primenila oružje protiv drona.

"Želim da istaknem da su ruski piloti postupili veoma profesionalno, nije bilo kontakta, nije bilo upotrebe oružja od strane naših lovaca", rekao je Antonov.

Prema njegovim rečima, na sastanku nije bilo reči o "posledicama" incidenta po Moskvu.

Ruska vojska: Pad posledica manevrisanja

Američki dron je sam pao u Crno more tokom oštrog manevrisanja, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Ujutro 14. marta, u regionu poluostrva Krim, primećeno je da se američka bespilotna letelica približava državnoj granici Ruske Federacije", objasnili su u ruskom vojnom resoru.

Kako se ističe, američki dron je leteo sa isključenim transponderom i narušio granicu regiona, zbog čega su podignuti ruski lovci.

"Usled oštrog manevrisanja američki dron je izgubio kontrolu i visinu, i sudario se sa vodenom površinom", istakli su u ruskom Ministarstvu odbrane.

U saopštenju se dodaje da ruski lovci nisu koristili naoružanje.

Pentagon je potvrdio da je američki dron presretnut iznad Crnog mora bio u izviđačkoj misiji, ali nije precizirano da li je nosio oružje. Osim toga, oni nisu dali direktan odgovor na pitanje da li je sudar ruske letelice sa američkim dronom bio nesrećan slučaj.

Potraga za olupinama letelice

Na mestu pada američkog drona, Crnomorska flota je organizovala njihovu pretragu i izvlačenje, a u potragu je uključen i njihov helikopter.

Prema nezvaničnim informacijama, ruska strana pronašla je delove drona, tačnije motor letilice, što se čuje u razgovoru pripadnika Crnomorske flote uključenih u potragu, koji prenose pojedini Telegram kanali.

Rusi su brzo našli delove drona jer je pao samo 60 km od Krima, saopštio je Telegram kanal Ribari.

Kurir.rs/RT Balkan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track