DEVET RUSA UHAPŠENO U POLJSKOJ ZBOG ŠPIJUNAŽE: Osumničeni za spremanje diverzija! Zaustaviti naoružavanje Ukrajine
Foto: EPA / DAREK DELMANOWICZ

ministar odbrane potvrdio

DEVET RUSA UHAPŠENO U POLJSKOJ ZBOG ŠPIJUNAŽE: Osumničeni za spremanje diverzija! Zaustaviti naoružavanje Ukrajine

Planeta -

U Poljskoj je uhapšeno devet lica, od toga troje u sredu, osumnjičenih za špijunažu u korist Rusije, koja su spremala i diverzije da parališu isporuke oružja Ukrajini preko Poljske, saopštio je danas poljski ministar unutrašnjih poslova i administracije Marijuš Kaminjski."

To su strani državljani iz zemalja iza naših istočnih granica. U saradnji sa ruskim specijalnim službama prikupljali su obaveštajne podatke protiv Poljske i spremali diverzije da parališu isporuke oružja Ukrajini", kazao je danas Kaminjski u kratkoj izjavi medijima.

Šest stranaca osumnjičenih za špijunažu u toj organizovanoj grupi već je u pritvoru a preostalo troje uhapšeno je juče i tužilaštvo i za njih zahteva od suda pritvor.

"Izmedju ostalog pratili su železnički saobraćaj na prugama i transporte oružja u Ukrajinu. Zaplenjene su kamere, elektronska oprema i GPS koje su hteli da postave na vozove sa isporukama za Ukrajinu. Grupa je imala zadatak i da deluje propagandom i destabilizuje odnose sa Ukrajinom i zemljama članicama NATO", rekao je Kaminjski.

Poljski ministar unutrašnjih poslova saopštio je da su za obavljene zadatke dobijali novac od ruskih službi.

Poljski privatni radio RMF FM objavio je u sredu iz nezvaničnih izvora da je Agencija za unutrašnju bezbednosti uhapsila šest lica i razbila špijunsku mrežu u korist Rusije koja je postavljala kamere i prikupljala podatke o saobraćaju na poljskim prugama ka Ukrajini i oko aerodroma Jašonka u Žešovu na jugu Poljske koji je glavni čvor preko koga ide zapadna pomoć i u oružju i humanitarna Ukrajini.

Saznanja medija potvrdili su danas ministar odbrane Marijuš Blaščak i ministar unutrašnjih poslova Marijuš Kaminjski.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja