ŠVEDSKA SAN SVIH TINEJDŽERA: Maloletnici bez dozvole voze besne i skupocene automobile, a sve po zakonu starom 100 GODINA
Foto: Printscreen

luskuz

ŠVEDSKA SAN SVIH TINEJDŽERA: Maloletnici bez dozvole voze besne i skupocene automobile, a sve po zakonu starom 100 GODINA

Planeta -

U bogatim predgrađima glavnog grada Švedske deca redovno voze Porše Kajen, BMW X5, Mercedes GLE i druge skupocene automobile.

"Imam 15 godina i za rođendan sam dobila BMW Serije 5 s kojim svaki dan idem u školu. Ne, nemam vozačku dozvolu, nije mi potrebna".

Evelina Kristijansen, tinejdžerka iz Stokholma, jedna je od 50.000 maloletnih vozača u Švedskoj koji upravljaju automobilom bez vozačke dozvole.

O čemu se radi?

Reč je o zakonu starom gotovo 100 godina koji se prvobitno odnosio na poljoprivredna vozila, a koji dopušta deci od 15 i više godina da voze automobile bez odgovarajuće vozačke dozvole, pod uslovom da je vozilo ograničeno na maksimalnu brzinu od 30 kilometara na sat.

Dok se tinejdžeri u drugim zemljama moraju zadovoljiti s mopedom ili skuterom dok ne dobiju vozačku dozvolu, mladi Šveđani mogu koristiti gotovo svako vozilo s ograničenom brzinom. U bogatim predgrađima Stokholma deca tako redovno voze Porše, BMW X5, Mercedes GLE i druge skupocene automobile.

Jedini znak raspoznavanja izvana je trougao na zadnjem staklu dok je iz kabine potrebno izbaciti stražnja sedišta. Dopušteno je ostaviti samo mesto za vozača i suvozača.

Iako je Evropska unija više puta kritizirala Šveđane zbog spornog zakona, Skandinavce kritike ne dotiču.

Oni smatraju da tinejdžeri smeju upravljati automobilima s ograničenjem brzine od 30 km/h i da im na taj način pružaju mogućnost bržeg odrastanja i nezavisnost od roditelja.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track