ODREĐEN KUĆNI PRITVOR STAREŠINI KIJEVSKE LAVRE: Mitropolit Pavel osumnjičen za saradnju sa Rusijom i raspirivanje verske mržnje
Foto: Printscreen Twitter

OTVOREN KRIVIČNI POSTUPAK

ODREĐEN KUĆNI PRITVOR STAREŠINI KIJEVSKE LAVRE: Mitropolit Pavel osumnjičen za saradnju sa Rusijom i raspirivanje verske mržnje

Planeta -

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) uručila je danas namesniku Kijevsko-pečerske lavre mitropolitu Pavelu obaveštenje o otvaranju krivičnog postupka zbog sumnje da je raspirivao versku mržnju i saradnje sa Rusijom.

"Danas u 07:30 mi je uručena optužnica. Sada će mi biti pretresena kuća. Nisam kriv i molim vas za molitvu", rekao je mitropolit Pavel.

Prema rečima mitropolita, prilikom predaje obaveštenja, službenici SBU su rekli da je optužen za "saučesništvo sa Rusijom, izazivanje međuverske mržnje i da je opsovao ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog".

"Nikoga nisam prokleo. Ali sam rekao reči Jevanđelja da naše suze neće pasti na zemlju, već će pasti na glave onih koji su izazvali ove nemire", naveo je on.

Namesnik je naglasio da je ono što se dešava progon crkve.

"Molite se, molite Boga za milost, da ljudi znaju: crkva se goni. Ni za šta i ni zbog čega. Gone Lavru", rekao je mitropolit.

Mitropolit je 30. marta objavio video-poruku vlastima na Jutjub kanalu Lavre gde je rekao da Zelenskog čeka nebeska kazna zbog proterivanja slugu Lavre.

Namesnik Kijevsko-pečerske lavre, mitropolit Pavel izjavio je da su mu ukrajinske vlasti odredile kućni pritvor.

"Određen mi je kućni pritvor", rekao je on u razgovoru sa parohijanima.

Istovremeno, namesnik je u razgovoru napomenuo da "treba da potpiše protokol", ne precizirajući koji.

UPC je saopštila da je mitropolit Pavle pozvan na saslušanje, koje je trebalo da se održi tek u 12.00 časova po moskovskom vremenu, nakon čega je trebalo da mu bude izrečena preventivna mera.

Podsetimo, uprava rezervata Kijevo-pečerske lavre je 10. marta objavila raskid zakupa na neodređeno vreme objekata kanonske UPC i naredila monasima da napuste teritoriju pre 29. marta. Iguman Lavre, mitropolit Pavel, nazvao je ove radnje "nezakonitim i najavio odbijanje bratije da napusti manastir". Sluge Lavre podnele su tužbu tražeći da osporavaju prava na manastir.

Mitropolit je naglasio da oko "Lavre ne može biti kompromisa i da će bratija stajati do kraja". Prema njegovim rečima, raskid ugovora o zakupu zgrada Lavre je nemoguć jednostrano, potrebna je odluka suda, kao i da je podneta tužba o nedopustivosti raskida ugovora o zakupu Privrednom sudu Kijeva.

(Kurir.rs/RT Balkan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track