Nasrala govorio na mitingu, Amerikanci uništavaju dokumenta
Foto: REUTERS

Hezbolah preti

Nasrala govorio na mitingu, Amerikanci uništavaju dokumenta

Planeta -
Istovremeno, kao meru predostrožnosti, diplomate u američkoj ambasadi u Bejrutu počeli su da uništavaju poverljiva dokumenta, kao meru predostrožnosti, usred anti-američkih protesta u Libanu i drugde na Bliskom istoku i severu Afrike, javio je AP iz Vašingtona

BEJRUT/VAŠINGTON - Vođa libanske šiitske militantne grupe Hezbolah, Hasan Nasrala, načinio je jedno od retkih pojavljivanja u javnosti, da bi se obratio desetinama hiljada pristalica koji su izašli na ulice u južnom delu Bejruta da bi osudili film "Nevinost muslimana" u kojem se ismevaju islam i prorok Muhamed, javile su agencije.

Istovremeno, kao meru predostrožnosti, diplomate u američkoj ambasadi u Bejrutu počeli su da uništavaju poverljiva dokumenta, kao meru predostrožnosti, usred anti-američkih protesta u Libanu i drugde na Bliskom istoku i severu Afrike, javio je AP iz Vašingtona.

"Amerika mora da shvati, SAD moraju da shvate, da bi emitovanje celokupnog filma bilo veoma opasno i imalo bi posledice u celom svetu" rekao je okupljenima vođa moćne šiitske organizacije.

"Svi naši narodi i vlade moraju da izvrše pritisak na međunarodnu zajednicu da primenjuje međunarodne i nacionalne zakone u kojima se kao krivično delo tretira vređanje tri vere", rekao je on, misleći na hrišćanstvo, islam i judaizam.

"Svet mora da shvati dubinu naše povezanosti sa prorokom", kazao je Nasrala.

Njegovi sledbenici su se oduševili kada se on iznenada pojavio nenajavljen, a pred njima je bio oko 15 minuta.

To je bilo njegovo peto pojavljivanje u javnosti u proteklih šest godina, a prvi put da je održao veći govor pred hiljadama svojih pristalica, još od 2008. godine. On se krije od 2006. godine, kada su Hezbolah i Izrael vodili krvavi 33-dnevni rat i strahuje da bi mogao da bude meta atentata.

Nasrala je pozvao okupljene da demonstriraju celu nedelju širom zemlje protiv američkog filma za koji je rekao da je "najgori napad ikada na islam".

"Amerika - veliki sotona! Izrael - neprijatelj muslimana! Amerika - majka terorizma!", uzvikali su učesnici protesta u južnim predgrađima Bejruta, velikom uporištu Hezbolaha gde je većinsko stanovništvo šiitski muslimani.

Iz Vašingtona, agencija AP je javila da je američka ambasada u Bejrutu preduzela svoju hitnu proceduru i počela da uništava poverljiva dokumenta.

U saopštenju je navedeno da je libanskom osoblju rečeno da ide kući, i to zbog današnjih protesta Hezbolaha.

U Vašingtonu, službenik Stejt dipartmenta je rekao da zgrada američke ambasade u Bejrutu za sada nije ugrožena i da se demonstracije održavaju podalje od nje.

Muslimanski demonstranti su od utorka prošle sedmice, od početka protesta protiv filma "Nevinost muslimana", prodrli u komplekse nekoliko američkih diplomatskih misija, a u libijskom gradu Bengaziju ubili su četvoricu američkih državljana, među njima i američkog ambasadora Krisa Stivensa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track