DA LI JE OVO ZNAK DA SU NESTALA DECA JOŠ UVEK ŽIVA? Spasioci pronašli tragove dečjih stopala u amazonskoj džungli JOŠ IMA NADE
Foto: Printscreen Twitter

sami u prašumi

DA LI JE OVO ZNAK DA SU NESTALA DECA JOŠ UVEK ŽIVA? Spasioci pronašli tragove dečjih stopala u amazonskoj džungli JOŠ IMA NADE

Planeta -

Postoji tračak nade da je četvoro dece još uvek živo nakon što su nestali pre više od dve nedelje nakon pada aviona u Amazonu.

Vojna spasilačka grupa – koju čini više od 100 vojnika sa psima tragačima – rekla je da je pronašla obris otiska stopala u šumi u ruralnoj oblasti Solano, Cakueta, na jugozapadu zemlje.

Kolumbijska vojska objavila je sliku otiska stopala nakon što je pratila mogući trag četvoro nestale dece, koja su putovala u avionu koji se srušio 1. maja, pri čemu su poginule tri odrasle osobe, uključujući pilota i majku dece.

Ovo otkriće je usledilo nakon što je kolumbijski predsednik Gustavo Petro juče povukao svoju tvrdnju da je četvoro dece pronađeno živo.

Petro je rekao da je obrisao svoj tvit od srede uveče u kojem je tvrdio da su deca spasena, da bi oružane snage kasnije izjavile da još uvek nisu pronašle preživele.

„Žao mi je zbog onoga što se dogodilo. Vojne snage i autohtone zajednice nastaviće svoju neumornu potragu“, rekao je on.

Spasioci veruju da deca, među kojima su 11-mesečna beba a troje od 13, devet i četiri godine, lutaju kroz džunglu.

„U ovom trenutku nema drugog prioriteta osim potrage do njihovog pronalaska. Životi dece su najvažniji", dodao je Petro.

Baka dece, Fidencio Valensija, rekla je da postoji nada da će biti pronađeni živi jer su „navikli da budu u džungli“.

Rekla je da se možda kriju iz straha, ali je za televizijsku emisiju Caracol Noticias rekla da će "autohtona energija" pomoći spasiocima da ih pronađu.

Vladin Institut za dobrobit porodice saopštio je da je u sredu dobio „informacije sa teritorije koje potvrđuju kontakt sa četvoro dece“.

U izveštaju se navodi da su „pronađeni živi i da su takođe dobrog zdravlja“.

Kolumbija
foto: Handout / AFP / Profimedia

Agencija je, međutim, priznala da vojska nije uspela da „uspostavi zvaničan kontakt” zbog lošeg vremena i teškog terena i da nastavlja sa operacijama potrage i spasavanja.

Avianline Charters, vlasnik srušene letelice, ranije je saopštio da je jednom od njenih pilota u oblasti pretrage rečeno da su deca pronađena i da su odvedena čamcem niz reku.

Ali kompanija je takođe saopštila da nema potvrde da su deca van životne opasnosti.

Oružane snage su u sredu saopštile da su njihovi napori u potrazi intenzivirani nakon što su spasioci naišli na sklonište od štapova i grana, što ih je navelo da veruju da ima preživelih.

Na fotografijama koje je objavila vojska, mogle su se videti makaze, cipele i vezice za kosu među granama.

Pre otkrića skloništa primećeni su bebina flaša za piće i napola pojedeni komadi voća.

Kolumbija, Amazon, Deca
foto: Printscreen

U ponedeljak i utorak, vojnici su pronašli tela pilota i dve odrasle osobe.

Ogromno drveće koje može da naraste do 40 metara i obilne padavine otežale su potragu za 'Operacijom Nada'.

U pomoć su korišćena tri helikoptera, od kojih je jedan emitovao snimljenu poruku bake dece na njihovom maternjem jeziku Huitoto u kojoj im je rekla da prestanu da se kreću kroz džunglu.

Vlasti nisu navele šta je izazvalo pad aviona.

Pilot je prijavio probleme sa motorom samo nekoliko minuta pre nego što je avion nestao sa radara, saopštilo je kolumbijsko telo za reagovanje na katastrofe.

Kolumbija
foto: Handout / AFP / Profimedia

Reč je o regionu sa malo puteva i teško je dostupan rečnim putem, pa je avionski prevoz uobičajen.

Deca su iz zajednice starosedelaca Huitoto, koja se takođe piše Vitoto, koja su poznata po tome što žive u harmoniji sa džunglom.

(Kurir.rs/Daily Mail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track