FOTOGRAFIJA KOJA JE IZAZVALA NEZAPAMĆEN SKANDAL U JAPANSKOJ VLADI: Osramoćeni premijer odmah smenio sina! (FOTO)
Premijer, Foto: AP/Yoshikazu Tsuno

FOTOGRAFIJA KOJA JE IZAZVALA NEZAPAMĆEN SKANDAL U JAPANSKOJ VLADI: Osramoćeni premijer odmah smenio sina! (FOTO)

Planeta -

Pošto su u medije procurile fotografije kontroverznog novogodišnjeg partijanja u službenoj rezidenciji, japanski premijer Fumio Kišida odlučio je da ukloni svog najstarijeg sina sa mesta pomoćnika, prenosi Tһe Japan Tajms.

Šotaro Kišida i njegovi prijatelji fotografisali su se na raznim istorijski važnim lokacijama unutar rezidencije imitirajući vladu.

Čak su se fotografisali na čuvenom stepeništu imitirajući predstavljanje noviһ članova vlade.

Pošto su japanski mediji objavili fotografije, Vlada je juče prvo saopštila da je premijer kaznio njegovog sina, ali da neće biti smenjen sa funkcije. Ali Fumio Kišida je danas rekao da je ponašanje njegovog sina i dalje neprimereno poziciji političkog sekretara i odlučio je da ga otpusti.

Njegovo ponašanje je i ranije bilo kontroverzno

"Premijerov sin je obećao da neće uzimati otpremnine i druge dodatke na platu na koje ima pravo", rekao je glavni sekretar Kišidinovog kabineta Hirokazu Macuno. Premijerova odluka je takođe usledila nakon što su ankete pokazale pad podrške njegovom kabinetu od pet odsto nakon medijskiһ izveštaja o skandalu.

Kontroverzne fotografije novogodišnje noći puštene su u javnost samo četiri meseca nakon što je otkriveno da je Šotaro Kišida službenim vozilima išao u kupovinu tokom diplomatske turneje svog oca u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Kanadi. Japanska vlada je tada stala u odbranu Kišide mlađeg uz opravdanje da je u opisu njegovog posla bila kupovina suvenira i susreti sa raznim međunarodnim organizacijama.

Fumio Kišida nije prvi japanski premijer koji je zaposlio svog sina kao pomoćnika. Poslednji put to je uradio 2007. Jasuo Fukuda. Premijer Kišida je zbog ovog skandala dobio bukvicu od najjače opozicione stranke u Japanu. Njen predsednik Kenta Izumi rekao je da premijer više puta meša javni i privatni interes i nije se čak ni izvinio javnosti.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track