Katolički sveštenici silovali 620 mališana!

Priznanje crkve

Katolički sveštenici silovali 620 mališana!

Planeta -
Crkva u australijskoj državi Viktoriji javno priznala da su njeni pripadnici seksualno zlostavljali više stotina dece od tridesetih godina prošlog veka do danas

MELBURN - Stravično.Katolička crkva u australijskoj državi Viktoriji potvrdila je i javno priznala da su njeni sveštenici seksualno zlostavljali više od 600 dece od tridesetih godina prošlog veka do danas. Tu informaciju objavila je u dokumentu koji je podnela državnoj parlamentarnoj komisiji koja istražuje slučajeve zlostavljanja, ali mnogobrojne grupe aktivista ističu da bi broj mališana koji su pretrpeli najgore nasilje od crkvenih predstavnika mogao biti i 10.000.Istraga i dalje trajePrema navodima australijskih medija, detaljne istrage seksualnog zlostavljanja dece unutar Katoličke crkve u Australiji pokrenute su nakon što je otkriveno da je najmanje 40 žrtava svešteničkog zlostavljanja tokom nekoliko godina izvršilo samoubistvo. Istražitelji su tako došli do podatka da je ukupno bilo oko 620 slučajeva silovanja dece unutar crkve, dok se još 45 njih istražuje. Najveći broj maltretiranja datira iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, dok se on smanjio u periodu od 1990. do danas. Još nije poznato da li je to tako zato što se žrtve novijeg datuma još plaše da prijave zlostavljanje ili su takvi slučajevi zaista ređi poslednjih godina.Seksualna zlostavljanja dece jedan su od gorućih problema unutar Rimokatoličke crkve u Australiji proteklih godina. Tako se 2008. papa Benedikt XVI tokom svoje posete toj zemlji susreo s nekim žrtvama svešteničkog maltretiranja i javno im se izvinio. Takođe, kad su obelodanjeni najnoviji crkveni dokumenti kojim se priznaju žrtve, melburnski nadbiskup Denis Hart nazvao je zlostavljanje sramotnim i šokantnim i poručio da je crkva u potpunosti otvorena za saradnju s pravosudnim telima kako bi se saznala prava istina. On je uputio i izvinjenje svim žrtvama.Štitili pedofileInače, Rimokatoličku crkvu širom sveta proteklih godina potresaju brojni skandali vezani za seksualno zlostavljanje dece. Otkriveno je da je u brojne slučajeve pedofilije bilo umešano na hiljade sveštenika i da su njihove starešine često pokušavale da zataškaju ove skandale u kojima si bili i sami umešani.

Aktivisti: Hiljade žrtava!Neslužbene procene pripadnika mnogobrojnih grupa aktivista pokazuju da su od 30-ih godina katolički sveštenici u Australiji zlostavljali najmanje deset hiljada dece. Oni tvrde da mnogi slučajevi silovanja nisu ni prijavljeni i da je samo u državi Viktoriji bilo hiljade žrtava. Aktivisti su zbog toga podneli zahteve da se sprovede nezavisna istraga, a ne samo ona u okviru crkve.

Ilustracija
Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track