ŠPIJUNSKI SKANDALI POTRESAJU FRANCUSKU! "Čovek iz Tripolija" odao vojne tajne, imao KLJUČNU ULOGU pre svrgavanja Gadafija
Foto: Youtube/Flags of the World Official/euronews/Wikipedia

ŠPIJUNSKI SKANDALI POTRESAJU FRANCUSKU! "Čovek iz Tripolija" odao vojne tajne, imao KLJUČNU ULOGU pre svrgavanja Gadafija

Planeta -

Bivši službenik Generalnog direktorata za spoljnu obaveštajnu službu Francuske (DGSE) Žan Fransoa Luje priveden je zbog odavanja vojnih tajni, preneo je AFP.

Nisu navedene konkretni razlozi zbog kojih bi bivši špijun mogao biti priveden.

Međutim, u junu je Lulije u Francuskoj objavio knjigu "Čovek iz Tripolija" u kojoj je govorio o svom radu u Libiji od 2009. do 2012. godine, sve do svrgavanja lidera te zemlje Moamera Gadafija.

U intervjuu listu "Žun Afrik" povodom objavljivanja knjige, Luje je rekao da su u Tripoliju, gde je bio angažovan na održavanju "korisnih kontakata", bili svesni njegovog rada za strane obaveštajne službe i da su preko njega ponekad prenosili razne poruke Parizu zaobilazeći ambasadora.

Agencija podseća da je 15. septembra priveden još jedan bivši obaveštajac DGSE.

Kao i Luje, objavio je svoje memoare pod naslovom "Špijun, 44 godine u DGSE-u" pod pseudonimom Rišar Volanž. Posebno je govorio o svom radu u Africi i o tome kako je u Džibutiju ušao u trag francuskom islamisti Piteru Šerifu, koji je bio blisko upoznat sa braćom Kuači, koji su napali redakciju nedeljnika Šarli ebdo u Parizu 2015. godine.

Tamo je 2018. uhapšen i odveden u Francusku.

"DGSE je stavio tačku na naviku skoro svih bivših špijuna da pričaju o svojim prošlim aktivnostima kako bi spojili kraj s krajem", rekao je agenciji Emanuel Ludo, advokat špijuna uhapšenog 15. septembra.

(Kurir.rs/TASS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track