"NARUČIVALA JE UBISTVA KAO ŠTO DRUGI NARUČUJU PICU" Ubijala je muževe, vodila narko carstvo vredno milione: Njen kraj bio je krvav
Foto: Magnolia Pictures / Entertainment Pictures / Profimedia

"NARUČIVALA JE UBISTVA KAO ŠTO DRUGI NARUČUJU PICU" Ubijala je muževe, vodila narko carstvo vredno milione: Njen kraj bio je krvav

Planeta -

Kada su agenti FBI-ja upali u skromni bungalov u mirnom predgrađu, ostali su šokirani kada su pronašli sićušnu ženu kako sedi na krevetu i čita Bibliju. Gledala je potpuno nevino, policajcima je rekla da se zove Beti i da se verovatno radi o pogrešnom identitetu.

Ali FBI je konačno otkrio lice koje stoji iza 1,5 milijardi funti vrednog narko-carstva. Reč je o Griseldi Blanko, zvanoj ‘kokainska kuma‘.

Ponosno nazivajući samu sebe ‘najopakijom ku*kom koja je ikada udahnula život‘, Griselda je odgovorna za 250 naručenih ubistava širom Majamija, a njena najmlađa žrtva bila je stara samo dve godine. Ona je stajala i iza smrti svog muža, a nije se bojala ni da uprlja ruke pucajući suparnicima u lice.

- Naručila bi nečiju smrt kao što drugi ljudi naručuju picu - priznao je jednom prilikom jedan od njezinih saradnika.

Nasilje Griseldi nije bilo strano od ranog detinjstva. Rođena 1943, odrasla je u sirotinjskoj četvrti Kolumbije s majkom alkoholičarkom i prostitutkom koja ju je tukla.

Priča se da je prvi put nekog ubila kad joj je bilo samo 11 godina, nakon što je pomogla u otmici 10-godišnjeg dečaka iz bogate porodice pa ga je upucala nakon što pretnja otkupom nije bila ozbiljno shvaćena. Već kao tinejdžerka postala je prostitutka i džeparoš.

Napustila je roditeljski dom s 13 godina kako bi živela sa makroom Karlosom Truhiljom. Venčali su se i dobili troje dece, sve to do njene 21. godine.

Sva trojica kasnije će biti ubijena u Kolumbiji nakon što su odslužili zatvorsku kaznu u SAD-u.

Navodno je mlada majka ubila svog partnera Karlosa zbog jednog poslovnog spora, da bi se ubrzo nakon toga udala za trgovca kokainom Alberta Brava. Iz Kolumbije su se krajem šezdesetih preselili u Njujork, gde su počeli da uvoze i kokain zahvaljujući Griseldinim vezama s narkobosom Pablom Eskobarom.

Par je svoj posao s odećom koristio kao paravan, čak su proizveli liniju posebnih grudnjaka, gaćica i korseta u koje su sakrivali kokain. U roku od samo nekoliko godina par se rešio svojih italijanskih rivala u seriji ubistava, a do sredine 1970-ih zapošljavali su 1500 dilera.

Kad su 1975. saznali da ih prati FBI, Griselda je pobegla iz Amerike u Kolumbiju svojim privatnim avionom. Nekoliko meseci kasnije pozvala je Alberta da joj se pridruži. Našli su se na parkiralištu, gde ga je ona optužila da je izvukao milione iz njihove operacije. Nije stigao ni da se usprotivi kad je ona izvukla pištolj iz svoje čizme i pucala na njega. Uspeo je da je pogodi jednim hicem iz mitraljeza pre nego što je umro u lokvi krvi. Ubistvo njenog drugog muža obezbedilo joj je još jedan nadimak - Crna udovica.

Griselda je u Kolumbiji ostala tri godine i za to je vreme upoznala svog trećeg supruga, Daria Sepulvedu, poznatog pljačkaša banaka.

Do kasnih 1970-ih njezine su crte lica bile toliko uništene od konzumacije droga da se par mogao preseliti u Mijami, a da vlasti to nisu ni primetile. Imali su jedno dete, Majkla Korleona Blanka, sada 45-godišnjaka, koji je ime dobio po liku iz filma ‘Kum‘ iz 1972. kojeg je glumio Al Paćino.

U Majamiju su radili na tome da ponovno zauzmu tržište droge.

Broj tela u gradu naglo je rastao, a policajci su jednom morali da unajme kombi-hladnjaču za tela. Griselda je bila toliko nemilosrdna da je čak insistirala da njene unajmljene ubice ubijaju decu svedoke. Do ranih 1980-ih švercovala je 3.400 funti kokaina u Ameriku i zarađivala 63 miliona funti mesečno.

Zbog velikog bogatstva Griselda se mogla pohvaliti da poseduje vilu u Kaliforniji i penthouse na Floridi. Nosila je dijamante koji su pripadali prvoj dami Argentine Evi Peron, a takođe je volela da pije iz finog kineskog servisa za čaj koji je koristila sama kraljica. Jedna od njenih najvrednijih stvari bila je pozlaćena automatska puška optočena smaragdima.

Naredila je ubistvo i osam striptizeta jer je verovala da su spavale s njenim suprugom.

Ostavio ju je 1983. i odveo njihovog malog sina natrag u Kolumbiju. Griselda je naručila njegovo ubistvo tako što je unajmila naoružane ljude koji su ga ‘rešili‘ dok je sedeo u svom automobilu, sa sinom pored sebe.

Do sredine 1980-ih Griselda je gubila kontrolu nad trgovinom drogom, a za njenu glavu suparnička narko-banda je ponudila nagradu od 3,5 miliona funti. Godine 1985. pobegla je u Kaliforniji, gde je živela u skromnom bungalovu u mirnoj stambenoj ulici. FBI ju je tamo pronašao nekoliko meseci kasnije.

Glavni agent Bob Palombo kasnije je rekao da je bio toliko opčinjen svojom metom i da je proveo toliko dugo jureći za njom da se sagnuo i poljubio je u obraz pre nego što ju je uhapsio.

Griselda je 1986. godine osuđena na 15 godina zatvora zbog droge. U zatvoru je sebe nazivala ponovo rođenom hrišćankom, ali je nastavila da vodi svoje narko-carstvo.

Godine 2004, nakon 18 godina provedenih u zatvoru, puštena je i deportovana u Medellin, u Kolumbiji, gde je osam godina živjela mirnim životom, pre nego što su se njeni neprijatelji konačno osvetili. U junu 2012. ispred jedne mesare ubio ju je ubica na motoru.

U seriji Griselda, koja izlazi sledeće godine, glavnu junakinju glumiće Sofija Vergara.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track