NAJEZDA INSEKATA KOJI SIŠU KRV ŠIROM FRANCUSKE Vlasti u panici, zatvoreno 7 škola: "Potrebna je hitna reakcija u roku od 24 sata"
Foto: Emmanuel DUNAND / AFP / Profimedia

NAJEZDA INSEKATA KOJI SIŠU KRV ŠIROM FRANCUSKE Vlasti u panici, zatvoreno 7 škola: "Potrebna je hitna reakcija u roku od 24 sata"

Planeta -

Francuska je bila prinuđena da zatvori sedam škola zbog rastuće zabrinutosti zbog najezde stenica, rekao je ministar obrazovanja.

- Stenice su otkrivene na različitim nivoima u 17 institucija, a trenutno dok razgovaram sa vama, sedam institucija je zatvoreno iz tog razloga - rekao je Gabrijel Atal za televiziju France 5.

Francuska vlada održala je niz sastanaka ove nedelje kako bi ispitala sve veći broj prijavljenih slučajeva stenica u vreme kada je Francuska domaćin Svetskog prvenstva u ragbiju i priprema se da bude domaćin Olimpijskih igara u Parizu 2024.

Ranije u petak, ministarstvo obrazovanja saopštilo je agenciji Frans pres da je zatvoreno pet škola sa ukupno 1.500 učenika. Ranije ove nedelje, vlasti su saopštile da su dve škole, jedna u Marseju i druga u Vilfranš-sur-Saoneu izvan Liona na jugoistoku Francuske, zatvorene zbog čišćenja.

stenice, Pariz
foto: Emmanuel DUNAND / AFP / Profimedia, Luc Nobout / Zuma Press / Profimedia, Jewel SAMAD / AFP / Profimedia, Shutterstock

- Imamo skoro 60.000 institucija i ovde govorimo samo o nekoliko desetina, ali je istina da se slučajevi gomilaju. Potreban je hitan odgovor, kako bismo mogli da imamo reakciju u roku od 24 sata - rekao je Atal.

On je dodao da je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i regionalnim zdravstvenim agencijama pripremljena lista „odobrenih i priznatih” kompanija „kako bi direktori škola mogli da imaju kontakte i da vrlo brzo intervenišu”.

Opštinska biblioteka u severnom gradu Amijenu trebalo bi da ponovo bude otvorena u subotu nakon što je bila zatvorena nekoliko dana nakon što su stenice otkrivene u javnim čitaonicama, rekla je gradonačelnica Brižit Fur.

Veruje se da je 10 odsto svih francuskih domaćinstava imalo problem sa stenicama u poslednjih nekoliko godina, što obično zahteva operaciju kontrole štetočina koja košta nekoliko stotina evra, a koju često treba ponoviti.

Insekti koji sišu krv primećeni su u pariskom metrou, brzim vozovima i na pariskom aerodromu Šarl de Gol.

Međutim, vlasti nisu potvrdile pojedinačne slučajeve, a RMC TV je izvestila da istraga pariskog transportnog operatera RATP nije pronašla stenice na njegovim uslugama.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track