IZRAEL JE PONIŽEN! Vojni analitičar Aleksandar Radić: Hamas je iskoristio veliki propust Mosada
Foto: Kurir.rs

IZRAEL JE PONIŽEN! Vojni analitičar Aleksandar Radić: Hamas je iskoristio veliki propust Mosada

Planeta -

Rat u Izraelu je počeo u ranim jutarnjim časovima u subotu 7. oktobra. Islamistička i ekstremistička organizacija Hamas je oko 6.30 časova napala Izrael, u međuvremenu su rakete na Izrael ispaljene i sa teritorije Libana i Sirije.

Poslednji događaj dogodio se danas popodne kada je sa juga Libana krenulo nekoliko dronova na Izrael, a celu situaciju je na "RTS" prokomentarisao vojno-politički analitičar Aleksandar Radić. Prema njegovim rečima, Izrael je "ponižen", a Hamas je iskoristio veliki propust izraelske tajne službe "Mosad".

Jom Kipurski rat pre 50 godina je bio smrtna opasnost za Izrael jer su na tu državu navalile nadmoćne snage. Na papiru nadmoćne.

Sile koje su tada imale više vojnika, tenkova, vrlo impresivna snaga Egipta i Sirije. Napad iz sektora Gaze je druge prirode. Reč je o dejstvima sa ograničenim karakterom, Izrael nije ugrožen nego je ponižen.

Možemo da pričamo o 6. oktobru 1973. godine i 7. oktobru ove godine kada je izraelska služba omanula. Niko ozbiljan neće dovesti u pitanje snagu izraelske vojske. Hamas je našao slabu tačku. Izraelska vojska nije očekivala napad, ovo neće izazvati katastrofalne posledice.

Ali, nivo poniženja i straha do kojeg je došlo će dovesti do radikalnog odgovora Izraela. Pratićemo školski primer asimetričnog sukoba. Visoka tehnologija kojom raspolaže izraelska vojska i, sa druge strane, ljudskog faktora kojim Hamas raspolaže", ocenio je Radić.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja