"IZRAELCI, DOČEKAĆE VAS NOVI ŠOK!" Jeziva pretnja elitne iranske jedinice, čitava OSOVINA OTPORA se sprema za napad
Foto: MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia, AP Vahid Salemi

"IZRAELCI, DOČEKAĆE VAS NOVI ŠOK!" Jeziva pretnja elitne iranske jedinice, čitava OSOVINA OTPORA se sprema za napad

Planeta -

Iranski general Ali Fadavi, zamenik komandanta Korpusa čuvara islamske revolucije (elitne jedinice iranskih oružanih snaga), rekao je da Izrael čeka "još jedan šok" ako ne prestane da udara na Pojas Gaze.

- Ako se zločini u sektoru Gaze nastave, muslimani iz drugih zemalja mogu da se uključe u borbu protiv cionista, a onda će ih dočekati novi šok - rekao je Fadavi u intervjuu agenciji Fars.

Po rečima predstavnika Revolucionarne garde, akcije Izraela u Pojasu Gaze "izazvale su ogorčenje svih muslimana sveta, pa islamska zajednica broji sekunde da odigra svoju ulogu u Osovini otpora".

Izraz Osovina otpora odnosi se na vojnu saradnju Irana, Sirije, Hezbolaha i palestinskih grupa.

Prosirijske baatističke formacije, iračke šiitske milicije koje su deo Hašd-al-Šabija i jemenski Huti takođe se smatraju delom saveza.

Uprkos ideološkim razlikama, ove zemlje i grupe su ujedinjene deklarisanim ciljevima suprotstavljanja aktivnostima prozapadnih partija, Izraela, arapskih država Zaliva i sunitskih militanata u regionu.

Iran je takođe smatrao Rusiju i Kinu za deo alijanse, zbog njihovog antizapadnog političkog stava i uglavnom pozitivnih odnosa sa Iranom i Sirijom.

Podsećamo, ministar inostranih poslova Irana Hosein Amir Abdolahijan je 15. oktobra na sastanku sa katarskim emirom šeikom Tamimom ben Hamadom Al Tanijem u Dohi rekao da ako Izrael nastavi da udara na civilno stanovništvo pojasa Gaze, razmere sukoba se mogu proširiti.

Kasnije je u intervjuu za katarski televizijski kanal Al Džazira saopštio da je Islamska Republika preko posrednika sprečila jevrejsku državu od daljih napada na palestinsku enklavu.

(Kurir.rs/TASS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track