UKRAJINA OBELEŽILA GODIŠNJICU OSLOBOĐENJA HERSONA! ZELENSKI: Rusija nam se osvetila, suočeni smo sa svakodnevnim bombardovanjem
Foto: EPA Hannibal Hanschke

UKRAJINA OBELEŽILA GODIŠNJICU OSLOBOĐENJA HERSONA! ZELENSKI: Rusija nam se osvetila, suočeni smo sa svakodnevnim bombardovanjem

Planeta -

Ukrajina je danas proslavila prvu godišnjicu oslobođenja Hersona, "grada sinonima za nadu", na datum koji označava i početak ambiciozne kontraofanzive Kijeva pokrenute protiv neprobojne ruske obrane.

Dana 11. novembra 2022. ukrajinske snage su prekinule osmomesečnu rusku okupaciju ovoga velikog grada u južnoj Ukrajini.

Herson je bio prvi veći grad i jedina regionalna prijestolnica koja je pala u ruke Rusa na početku rata.

Osim što se radilo o odličnoj vesti za Kijev, ona je bila i simbolična – Herson je bio prvi veći grad i jedina regionalna prestolnica koja je pala u ruke Rusa na početku njihove invazije na Ukrajinu pokrenute u februaru 2022. Danas je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski odao počast „gradu sinonimu za nadu“, te je pohvalio njegovo „herojstvo“.

Volodimir Zelenski
foto: EPA/Presidential Press Service Han

„Danas obeležavamo jednu od godišnjica koja jača poverenje Ukrajinaca u njihove sposobnosti“, rekao je Zelenski u video-poruci objavljenoj na njegovom Telegram kanalu.

„Ove nam se godine Rusija osvetila za oslobođenje Hersona i ostalih naših gradova koje smo oslobodili. Suočeni smo sa svakodnevnim bombardovanjima“, rekao je Zelenski, dodavši da je u noći na subotu ujutro na Ukrajinu iz dronova ispaljeno gotovo 40 projektila.

Herson
foto: EPA-EFE/STRINGER

U Hersonu sada, u strahu od gotovo svakodnevnih ruskih bombardovanja, živi samo oko 60.000 ljudi u poređenju s njih 300.000 pre rata.

Ali ukrajinske snage, ni godinu dana nakon proslave pobede u Hersonu, ne mogu da proslave i ostale pobede jer kontraofenziva, pokrenuta u junu, nije rezultirala očekivanim napretkom.

Glavni komandant ukrajinske vojske Valerij Zalužnij danas je podsetio da njegovi vojnici nastavljaju da se bore i da odlučno brane svoju zemlju, te dodaje da je „uveren da ćemo zajedno pobediti“.

Početkom novembra, on je izazvao je kontroverzu kad je izjavio da je rat „u slepoj ulici“, što su i Volodimir Zelenski i Kremlj odlučno odbacili.

Kurir.rs/Index.hr

Bonus video:

02:13

VOJNI KOMENTATOR UŽIVO IZ ŠTABA NATO: UKRAJINA DALJE NA PRVOM MESTU bez obzira na rat na bliskom istoku! U fokusu i zapadni balkan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track