NUŽDA JE MAJKA SVIH IZUMA! Pogledajte novu SKALAMERIJU ruske vojske, od nje nema SKRIVANJA - "Korneti" sada lete iz VAZDUHA
Foto: Twitter/@Avanpost2/Big Gun

NUŽDA JE MAJKA SVIH IZUMA! Pogledajte novu SKALAMERIJU ruske vojske, od nje nema SKRIVANJA - "Korneti" sada lete iz VAZDUHA

Planeta -

Novi snimak iz rata u Ukrajini, na koji je pažnju skrenuo magazin Forbs, prikazuje ruske vojnike koji koriste dizalicu sa korpom, koja se obično koristi za radove na banderama, kako bi lansirali protivtenkovske rakete.

Kako se vidi na snimku, ruski vojnici su se "uzdigli" u korpi, pa ispalili raketu "kornet".

- Dizalica sa korpom može pružiti operateru raketa vidljivost, iznad šumske kupole, do cilja koji može biti udaljen mnogo kilometara - napomenuo je vojni stručnjak Dejvid Eks.

- Kada su u pitanju protivtenkovske rakete, linija vidljivosti je sve. Većina protivtenkovskih raketa se navodi laserski, ili direktnim komandama kroz žicu koju za sobom "vuče" raketa - dodaje on.

Eks ističe i da je za izvođenje napada potrebno ne samo osigurati da raketa ima čist put do cilja, već i da operateri mogu da prate putanju i projektila i cilja.

On ističe i da sama ideja nije nova.

- Još tokom Drugog svetskog rata, britanska vojska je stvorila prototip dizalice pod nazivom "bogomoljka", koja je kombinovala guseničarsku šasiju sa teleskopskom kupolom za dva čoveka i mitraljezom. Vojnici su otvarali vatru iz korpe krana. Vozilo je konstruisano da puca preko zidova i drugih prepreka. Međutim, "bogomoljka" je bila nezgrapna i nije napredovala dalje od faze prototipa - kaže Eks.

Dodao je i da su nemački konstruktori pokušali da poboljšaju ovaj koncept.

- Tokom sedamdesetih, Nemačka je razvila razarač tenkova "panter" - u suštini na šasiju tenkova "leopard 1" postavili su protivtenkovske rakete na teleskopskom jarbolu od 18 metara. Ali i ovaj projekat je napušten - kaže vojni stručnjak.

On je zaključio da su glavni nedostaci ovakvih uređaja nestabilnost platforme i vreme potrebno za njeno "raspakivanje", što može izložiti posadu kontrabaterijskoj vatri.

(Kurir.rs/Forbes/Rossiyskaya Gazeta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track