SMRTONOSNA CENA JEDNE OD NAJSKUPLJIH NAMIRNICA U SVETU Otrovano 30 pasa: Njihova smrt bila je posledica JEZIVOG PLANA
Foto: Shutterstock

SMRTONOSNA CENA JEDNE OD NAJSKUPLJIH NAMIRNICA U SVETU Otrovano 30 pasa: Njihova smrt bila je posledica JEZIVOG PLANA

Planeta -

Više od 30 pasa otrovano je dok su bili u potrazi za skupim tartufima.

- Masakr je bio nečujan, atentatori prikriveni, a udar je bio razoran. Žrtve: više od 30 pasa, visoko obučenih da nanjuše vredne tartufe koji rastu pod zemljom u blizini vlažnog i pljesnivog korena drveća u ruralnim regionima u centralnoj Italiji - piše CNN.

Oni su otrovani prošlog vikenda, saopštila je jedinica za zaštitu životinja lokalne policije karabinjera. Psi su jeli ćufte prošarane nečim za šta se veruje da je metaldehid i strihnin koji su bili strateški skriveni da bi ih psi pronašli, van vidokruga njihovih vlasnika.

Nije prvi put da su psi tragači žrtvovani u mračnom svetu lova na tartufe. Svake godine u Italiji se u proseku ubije oko 10 pasa lovaca na tartufu, kažu grupe za prava životinja.

Takve smrti bacile su senku na višemilionsku mrežu lovaca i trgovaca koji snabdevaju italijanskim belim tartufima neke od najekskluzivnijih restorana na svetu. Oni takođe postavljaju pitanja o tome šta grupe lovaca kažu da je jedan od najmanje regulisanih sektora tradicionalnih proizvoda u Italiji.

tartufi, traženje tartufa
foto: Shutterstock

Sve ovo dolazi u vreme kada promena vremenskih obrazaca izazvana klimatskom krizom smanjuje zalihe tartufa, podižući im cene sve više. Belim tartufima su potrebne vlažne, pljesnive šume i polja da bi napredovali, a rekordne vrućine i zagušljive suše uticale su na ovu sezonu više nego ikada u Italiji. U međuvremenu, globalna potražnja gurmana za njima je naglo porasla poslednjih godina, što je dovelo do povećanja cena.

Lovac sa veštim psom tragačem može zaraditi hiljade dolara dnevno tokom sezone tartufa, koja obično traje od septembra do novembra. Godine 2022. tartuf od pola funte je na aukciji u Albi u Italiji doneo 200.000 dolara. Po trenutnoj tržišnoj vrednosti od 2.200 dolara po funti, beli tartuf je daleko jedna od najskupljih namirnica na svetu. Jednom pretvoreni u delikatese, često se prodaju za više od 400 dolara za degustacijski meni u gradovima kao što su San Francisko i London.

Lovci, poznati kao "tartufai", prodaju svoje tartufe posrednicima koji ih zatim prodaju restoranima, izvoznicima ili privatnim kuvarima. Lovci na tartufe treba da polože test da bi dobili sertifikat koji im omogućava lov na bilo kom javnom zemljištu. Od njih se traži da poštuju pravila, uključujući držanje svojih pasa sa brnjicom. Misterija o tome ko stoji iza trovanja i dalje traje.

Jedan lovac je za Si-En-En rekao da nijedan lokalni lovac nije bio aktivan u vreme trovanja, iako je bio vrhunac sezone belog tartufa. Policija je potvrdila da su sve žrtve psi iz drugih delova zemlje koji su došli u to područje nakon što su nedavno pronađeni veliki beli tartufi. Otvorena je istraga, ali do danas nijedna osoba nije uhapšena ili osuđena zbog ranijih ubistava pasa.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track