SVI SU GA OTPISALI, A TO JE KLJUČNO ORUŽJE ZA UKRAJINU: Ponovo počinje proizvodnja UBITAČNE MAŠINE - "To je MAJKA svih haubica"
Foto: Youtube/Đào Minh Đức

SVI SU GA OTPISALI, A TO JE KLJUČNO ORUŽJE ZA UKRAJINU: Ponovo počinje proizvodnja UBITAČNE MAŠINE - "To je MAJKA svih haubica"

Planeta -

Američka vojska oživljava proizvodnju haubica M777, kao odgovor na njihovu široku upotrebu u Ukrajini.

Nakon petogodišnje pauze, kompanija BAE Sistems planira da ponovo pokrene proizvodnju delova za M777 i potpisala je ugovor od 50 miliona dolara sa američkom vojskom.

Britanska odbrambena kompanija saopštila je u četvrtak da će sarađivati sa svojim dobavljačima u Velikoj Britaniji i SAD na proizvodnji titanijumskih struktura.

Napori su trenutno usredsređeni na pravljenje novih komponenti za obnovu zastarelih ukrajinskih M777, naglašavajući opterećenje opreme koju je donirao Zapad, od kojih neke više nisu u proizvodnji.

Uprkos dostupnosti agilnijih samohodnih haubica u zapadnim vojskama, M777 se pokazao kao "majka svih haubica" u Ukrajini, i favorizovan je zbog svoje pouzdanosti i lakoće upotrebe.

Sukob je pretvorio Ukrajinu u značajno tržište, što je podstaklo ponovno uvođenje britanske rakete "Starstrik" i potencijalno ponovno otvaranje nemačkog postrojenja za municiju Rajnmetal.

U ovom sukobu, haubica M777 igra istaknutu ulogu, a Ukrajina ih poseduje više nego bilo koje drugo oružje koje je isporučio Zapad. Ali 77 njih je oštećeno ili uništeno, prema Oriksu, nezavisnom timu analitičara koji je pratio obaveštajne podatke otvorenog tipa o gubicima opreme tokom rata.

Ponovno pokretanje proizvodnje trajaće najmanje godinu dana, tako da se novi M777 očekuju 2025. godine.

Pored toga, neka zapadna oprema koja se koristi u Ukrajini, kao što je britanski AS-90, nemački protivavionski top Gepard i rane verzije tenkova Leopard, više se ne proizvode, što naglašava rastuće izazove održavanja raznovrsnog arsenala naoružanja. u savremenim sukobima.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

01:35

ŠEST DRŽAVA ZAHTEVALO OD SRBIJE DODATNU KUPOVINU NAORUŽANJA! Iz Jugoimporta za Kurir TV: Puni se budžet, podiže proizvodnja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track