JUŽNA KOREJA NEPRIJATELJ BROJ JEDAN Kim Džong Un naredio da se u ustav uvede nova rečenica
Foto: (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Novi rat na pomolu?

JUŽNA KOREJA NEPRIJATELJ BROJ JEDAN Kim Džong Un naredio da se u ustav uvede nova rečenica

Planeta -

U svom govoru, lider Severne Koreje Kim Džong Un, pozvao je na ustavne promene kako bi se Južna Koreja identifikovala kao neprijateljska država broj jedan, okončavši posvećenost režima ujedinjenju Korejskog poluostrva.

U govoru u vrhovnoj narodnoj skupštini - severnokorejskom parlamentu - Kim je rekao da više ne veruje da je ujedinjenje moguće i optužio je Južnu Koreju da pokušava da podstakne promenu režima i promoviše ujedinjenje prikrivenim putem.

Kako prenosi Guardian, kao još jedan znak brzog pogoršanja veza između dve Koreje, koje su okončale njihov rat 1950-53 primirjem, ali ne i mirovnim sporazumom, Kim je rekao: "Ne želimo rat, ali nemamo nameru da ga izbegnemo."

Državna novinska agencija KCNA saopštila je danas da će Severna Koreja zatvoriti tri agencije koje nadgledaju ujedinjenje i međukorejski turizam: Komitet za mirno ujedinjenje, Nacionalni biro za ekonomsku saradnju i Međunarodnu turističku administraciju Mount Kumgang.

"Dve neprijateljske države, koje su u ratu, sada su u akutnoj konfrontaciji na Korejskom poluostrvu. Ponovno ujedinjenje Koreje nikada ne može biti postignuto sa Republikom Korejom (službeni naziv Južne Koreje)", navodi se u odluci koju je usvojila skupština, prenosi KCNA, a o čemu piše i Guardian.

Kimovi komentari su odmah izazvali osudu južnokorejskog predsednika Ioona Suk Ieola, koji je optužio Pjongjang da je "antinacionalan" u etiketiranju Južne Koreje kao neprijateljske zemlje.

(Kurir.rs/ The Guardian/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track