STRUČNJACI TVRDE DA JE ZELENSKI NA KOLENIMA: Avdijivka je pred padom, Rusi nikad jači - DA LI JE OVO PORAZ UKRAJINE?
Foto: AP

kriza

STRUČNJACI TVRDE DA JE ZELENSKI NA KOLENIMA: Avdijivka je pred padom, Rusi nikad jači - DA LI JE OVO PORAZ UKRAJINE?

Planeta -

Ruske snage nastavljaju napredovanje ka Avdijevki, stvarajući kritičnu situaciju za ukrajinske branioce, upozoravaju ukrajinski Telegram kanali, a rastu šanse da bi ovaj grad u Donjeckoj oblasti mogao da bude prvo naseljeno mesto koje je Moskva zauzela u poslednjih osam meseci.

Prošlog oktobra, Rusija je pokrenula ofanzivu na ono što se smatra kapijom za obližnji grad Donjeck koji drže Rusi i ključno je za cilj Kremlja da preuzme kontrolu nad celim jugoistočnim regionom Donbasa.

Rusija je pretrpela ogromne gubitke u opremi i vojnim snagama u onome što Kijev opisuje kao „napade topovskim mesom“, ali ukrajinski Telegram kanali objavljuju pesimistične procene izgleda da kijevske snage mogu da zadrže kontrolu nad gradom.

Telegram kanal Ukraine Fights objavio je u nedelju da je "situacija u gradu postala kritična", dodajući da su se ruske jurišne letelice spustile na grad sa severoistoka i da su ruske snage zaobišle ukrajinske borbene formacije i učvrstile se u zgradama.

To znači da su udaljeni nekoliko stotina metara od glavne logističke arterije ukrajinskih branilaca“, navodi se u saopštenju, a prenosi Njuzvik. Sudbina Avdijevke se odlučuje“, dodaje se.

Telegram kanal Butusov plus javio je da se ulične borbe vode u severnom predgrađu Avdijevke, gde su ruske jedinice kopali manje od kilometra od ulaza u grad. Ukrajinska 110. mehanizovana brigada i pridružene jedinice ratuju protiv velikog broja ruskih vojnika, čije se snage stalno pojačavaju.

„Avdijevci su hitno potrebne sveže rezerve i rotacija jedinica herojske 110. brigade“, navodi se u saopštenju, ističući da je potrebna i municija i dodaje da je „situacija kritična“.

Ranije se dopisnik Volstrit džornala Jaroslav Trofimov obratio objavama na društvenoj mreži Iks (bivši Tviter), navodeći da je sve veća verovatnoća da će Avdijevka „postati prvi ukrajinski grad koji je pao od zauzimanja Bahmuta prošlog maja”. On je takođe dodao da je akutnu nestašicu municije izazvao američki Kongres, blokirajući dalju vojnu pomoć Ukrajini.

Leon Hartvel, viši saradnik istraživačkog centra LSE IDEAS na Londonskoj školi ekonomije, kaže da bi rusko zauzimanje Avdijevke moglo dodatno ojačati poziciju zapadnih skeptika koji se zalažu za smanjenje vojne i finansijske podrške Ukrajini.

To bi takođe omogućilo ruskim snagama da konsoliduju pozicije oko Bahmuta, olakšale bi im kontrolu nad autoputem između Donjecka i Kramatorska i generalno poboljšale logističke sposobnosti Moskve u Donjecku.

Gubitak Avdijevke ograničio bi Kijevu sposobnost da pokrene kontraofanzivne operacije u Donbasu, a ponovno zauzimanje grada, s obzirom na tamošnja zastrašujuća utvrđenja, bio bi izuzetno izazovan zadatak“, ističe Hartvel.

„Rusija je uložila velika sredstva u zauzimanje Avdijevke, raspoređujući veliki broj vojnika i vojne opreme u grad“, rekao je on. „Zauzimanje Avdijevke ima značajan politički značaj za (Vladimira) Putina s obzirom na hitnu potrebu da se demonstriraju ruske pobede uoči predsedničkih izbora i potencijalnog novog talasa masovne vojne mobilizacije."

Majkl Kofman, viši saradnik u Programu za Rusiju i Evroaziju u istraživačkom centru Carnegie Endovment for International Peace, rekao je u podkastu Rata na stenama od 30. januara da je situacija oko Avdijevke „stabilna“, ali „tendencija na gore u smislu da Rusi ostvaruju značajne dobitke“. „Postoje dobre šanse da će Avdiivka na kraju biti izgubljena“, rekao je Kofman.

Čedomir Nestorović, profesor geopolitike i islamskog biznisa na poslovnoj školi ESSEC u Singapuru, navodi da pad isporuke finansijske pomoći, municije i naoružanja Kijevu, kao i problemi koje Ukrajinci imaju u mobilizaciji, znače da „postoji veliki rizik da će Avdijevka uskoro pasti“.

„Izgleda da Putin nema ovih problema, pa je verovatnoća velika“, smatra on, dodajući da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski želeo da odbrani Avdijevku „bez obzira na cenu“, za razliku od vrhovnog komandanta ukrajinske vojske Valerija Zalužnog. Ako Avdijevka padne, to će promeniti rivalstvo predsednika i komandanta armije u korist ovog drugog“, zaključio je Nestorović.

(Kurir.rs/ Jutarnji list/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

04:16

ZELENSKI SIMBOL RATA U UKRAJINI, AKO GA SMENE DOĆI ĆE DO PRIMIRJA? Deđanski: Do PROLEĆA moguć KRAJ RATA, Evropa će plaćati CEH

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track