NOVA BRUKA BRITANSKE MORNARICE: Ni drugi NOSAČ AVIONA nije uspeo da isplovi na NATO vežbe u Norveškoj (FOTO/VIDEO)
Foto: Gareth Fuller / PA Images / Profimedia

šok

NOVA BRUKA BRITANSKE MORNARICE: Ni drugi NOSAČ AVIONA nije uspeo da isplovi na NATO vežbe u Norveškoj (FOTO/VIDEO)

Planeta -

Britanski nosač aviona HMS Princ od Velsa nije u nedelju uspeo da isplovi iz luke na najveću vežbu NATO od Hladnog rata.

Nekoliko stotina građana, koji su se okupili da isprate britanski ratni brod na vežbe, ostalo je gorko razočarano nakon što nije uspeo da isplovi.

Nosač aviona Кraljevske mornarice od 65.000 tona i vredan tri milijarde funti trebalo je da u nedelju krene na put od pomorske baze Portsmut do Norveške kako bi učestvovao u vežbi sa još 40 brodova.

Incident se dogodio tačno nedelju dana nakon neuspelog odlaska sestrinskog broda HMS Kraljica Elizabeta prošlog vikenda kad je u poslednjem trenutku otkriven problem sa spojnicom propelera na desnoj strani.

HMS Princ od Velsa je već imao frustrirajuće neuspehe.

Ratni brod se pokvario kod ostrva Vajt pre 18 meseci nakon što je pokvarila spojnica na njegovom desnom propeleru od 33 tone. Plovilo je tada bilo na putu ka diplomatskoj misiji i trebalo je da se sastane sa savezničkim mornaricama, međutim, moralo je da se vrati u luku.

HMC Princ od Velsa, nosač aviona
foto: Gareth Fuller / PA Images / Profimedia

Okupljeni građani su posle 20 minuta neuspelih pokušaja broda da isplovi krenuli svojim putem.

Portparol ministarstva odbrane rekao je da je plovidba odložena, ali nije naveo razlog za odluku u poslednjem trenutku.

- Nosač aviona HMS Princ od Velsa treba da isplovi iz Portsmuta čim plima i vremenski uslovi to dopuste - rekao je portparol.

Serija neuspeha pokrenula je pitanje da li će Кraljevska mornarica uopšte moći da rasporedi nosač aviona u Crvenom moru usred kontinuiranih napada na trgovačke brodove od strane Huta koje podržava Iran.

Komandant flote viceadmiral Endrju Berns najavio je prošle nedelje da će HMS Princ od Velsa zameniti HMS Kraljica Elizabeta na u vežbama.

- Rutinske provere identifikovale su problem sa spojnicom na desnoj osovini propelera HMS Kraljica Elizabeta. Brod iz tog razloga neće isploviti u nedelju. HMS Princ od Velsa zauzeće njeno mesto na dužnostima u NATO i otploviće na vežbu što je pre moguće - rekao je Berns.

HMS Kraljica Elizabeta će prema navodima iz ministarstva odbrane otploviti u bazu u Škotskoj na popravke.

(Kurir.rs/Dejli mejl/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

10:22

BRITANIJA U STRAHU - URADIĆE SVE DA NE DOĐE DO SUKOBA SA IRCIMA! Pukovnik u penziji smatra: TO BI BIO RAT DO ISTREBLJENJA?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja