POLJOPRIVREDNIK IZ BUGARSKE ORAO NJIVU, A ONDA JE TRAKTOROM UDARIO U KAMEN: Nije mogao da veruje ŠTA je pronašao (FOTO)
Foto: Shutterstock/Openfinal

POLJOPRIVREDNIK IZ BUGARSKE ORAO NJIVU, A ONDA JE TRAKTOROM UDARIO U KAMEN: Nije mogao da veruje ŠTA je pronašao (FOTO)

Planeta -

Bugarski poljoprivrednik orao je njivu kada je njegov traktor udario u kamen. Ratar je zastao da vidi o čemu se radi, a onda je ispod kamena otkrio ljudske kosti. Hitno je pozvao policiju, a ovi ubrzo i arheologa – utvrđeno je da je reč o antičkoj rimskoj grobnici staroj 1.700 godina.

Istraga je pokazala da pored nje postoji još jedan, manji grob s pravim arheološkim blagom, piše Majami Herald.

"Bogati pogrebni darovi otkriveni su kraj sela Nova Vrbovka: zlatne minđuše, novčići, ogrlica od staklenih perli, redak medaljon sa likom imperatora Karakale, lampa, amfora za vino… Ovo blago otkriveno je u dva zidana groba, najverovatnije porodične grobnice iz prve polovine 3. veka. U njima je prvo sahranjeno dete staro godinu ili dve, a onda i dve odrasle osobe – žena stara između 45 i 49 godina i muškarac star između 50 i 60 godina. Veruje se da je reč o bogatim zemljoposednicima čije imanje je bilo deo administrativnog područja antičkog grada Nikopolja" naveo je Regionalni istorijski muzej Veliko Trnovo na Fejsbuk stranici.

Kako su javili bugarski mediji, poljoprivrednik je na grobnicu nabasao krajem novembra, pa je sve prijavio vlastima. Arheolog Nedko Elenski ubrzo je utvrdio da je reč o antičkom rimskom grobu, a on i njegove kolege Kalin Čakarov i Mihaela Tomanova posle mesec dana iskopavanja otkrili su i drugu, manju grobnicu.

Grobnice su napravljene od cigle, kamenja i maltera, a onda prekrivene sojem porcelana.

Antropološke analize, koje je sprovodila dr Nadežda Atanosova, pokazale su da je verovatno reč o grobnici doseljenika iz Male Azije, koja je napravljena u prvoj polovini 3. veka.

Kraj nogu sahranjene žene pronađene su raspadnute kožne cipele, a na muškarčevim grudima otkriven je srebrni denarius sa likom imperatora Septimija Severa (193-211), osnivača dinastije Sever. U istoj grobnici pronađen je i bronzani novčić sa likom budućeg cara Aleksandra Severa (222-235). Jedno od najimpresivnijih otkrića u dečjem grobu je bronzani medaljon sa likom imperatora Karakale (211-217). Na drugoj strani medaljona je scena u kojoj se imperator sreće sa Asklepijem, starogrčkim bogom medicine.

(Kurir.rs/Telegraf/Preneo: A.N.)

Bonus video:

01:39

NEOLITSKA KURŠUMLIJA: Arheolozi otkrili naselje staro 8.000 godina!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track