PENTAGON OTKRIO KAKVA JE TEHNOLOGIJA KORIŠĆENA ZA UNIŠTAVANJE PO BLISKOM ISTOKU: Američka vojska je koristila OVO oružje
Foto: GUSTAVO BAHENA / AFP / Profimedia

PENTAGON OTKRIO KAKVA JE TEHNOLOGIJA KORIŠĆENA ZA UNIŠTAVANJE PO BLISKOM ISTOKU: Američka vojska je koristila OVO oružje

Planeta -

Američka vojska je pojačala upotrebu veštačke inteligencije nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, navodi se u novim izveštajima svetskih medija.

Šajler Mur, glavni tehnološki oficir američke Centralne komande, rekla je za Blumberg da su algoritmi mašinskog učenja pomogli Pentagonu da identifikuje mete za više od 85 vazdušnih udara na Bliskom istoku ovog meseca.

Američki bombarderi i borbena avijacija izveli su vazdušne napade na sedam objekata u Iraku i Siriji 2. februara, potpuno uništivši ili barem oštetivši rakete, projektile, skladišta dronova i operativne centre.

Pentagon je takođe koristio sisteme veštačke inteligencije da pronađe raketne bacače u Jemenu i plovila u Crvenom moru, koje je potom uništio višestrukim vazdušnim napadima. Algoritmi mašinskog učenja koji se koriste za sužavanje opsega lociranja mete razvijeni su u okviru projekta koji se zove Mejven, u kom su Gugl i Pentagon sarađivali.

Konkretno, projekat je podrazumevao upotrebu Gugl AIod strane američke vojske za analizu snimaka dronova. To je izazvalo pometnju među zaposlenima u tehnološkoj kompaniji, a neki su čak i dali otkaz zbog toga.

Mur je za Blumberg navela da američke snage na Bliskom istoku nisu prestale da eksperimentišu sa upotrebom algoritama za identifikaciju potencijalnih ciljeva pomoću dronova ili satelitskih snimaka čak i nakon što je Gugl prekinuo ovo partnerstvo.

Vojska je testirala sve ovo prošle godine u simulacijama, ali je počela da koristi algoritme ciljanja u stvarnim operacijama nakon napada Hamasa 7. oktobra, istakla je Mur, i dodala da su vojnici ipak proveravali i verifikovali preporuke AI sistema.

Ljudsko osoblje je takođe predlagalo kako da se napadi odvijaju, i uz koje oružje, bila je jasna Mur, i dodala da "ne postoji algoritam koji samo radi, dolazi do zaključka i onda prelazi na sledeći korak, već je uvek uključen i ljudski faktor u procesu provere".

(Kurir.rs/B92/Preneo: A.N.)

Bonus video:

03:09

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA PREUZIMA SVE ULOGE! Meri Henderson o ZAPANJUJUĆEM NAPRETKU AI-a: Uglavnom SENIORI gube pozicije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track