HOLANDIJA ISPORUČUJE AVIONE F-16 UKRAJINI: Letelice stižu u drugoj polovini godine
Foto: EPA-EFE/JAGADEESH NV

HOLANDIJA ISPORUČUJE AVIONE F-16 UKRAJINI: Letelice stižu u drugoj polovini godine

Planeta -

Holandske vlasti će Ukrajini obezbediti borbene avione F-16 u drugoj polovini 2024. godine, rekla je holandska ministarka odbrane Kaisa Olongren za Rojters .

Pojašnjava se da Danska, Holandija i SAD planiraju da ovog leta isporuče Ukrajini prvi od desetina lovaca F-16 posle pokretanja programa obuke pilota i donacije aviona.

U Ukrajinu će prvo stići danski avioni, ali će kasnije 2024. iza njih stići i prvi holandski avioni, napominje agencija, pozivajući se na Ollongrena.

Uveren sam da ćemo ovog leta početi da isporučujemo F-16... prvo Danska, a mi imamo raspored... tako da će u drugoj polovini godine holandski F-16 krenuti istim putem“, Holanđani rekao je agenciji ministar odbrane.

Agencija napominje, pozivajući se na saopštenje holandskog ministarstva odbrane, da je Ollongren na sastanku kontakt grupe za podršku Ukrajini u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj rekao da će Holandija Kijevu obezbediti 150 miliona evra za finansiranje vazdušnog saobraćaja navođene rakete na zemlju koje bi mogle da se lansiraju sa F-16 i 200 miliona evra za savremene izviđačke dronove.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešenje, direktno uključuju zemlje NATO- a u sukob i da se „igraju vatrom“. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

Prema njegovim rečima, SAD i NATO su direktno uključeni u sukob, uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku osoblja u Velikoj Britaniji , Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama. Kremlj je naveo da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi pregovorima i da će imati negativan efekat.

Kurir.rs/RIA Novosti/Preneo: P. P.

Bonus video:

03:38

UKRAJINA JE RAZBIJENA! General: Da imaju samo 10 odsto od svojih sadašnjih gubitaka BILO BI STRAVIČNO! Prognozirao kraj rata!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track