Tužilaštvo odbacilo Sanaderove optužbe

Tužilaštvo odbacilo Sanaderove optužbe

Planeta -
Odbačene tvrdnje da je glavni državni tužilac od njega tražio produženje mandata dok je on bio premijer, kao i da mu je poklonio dve umetničke slike

ZAGREB - Državno tužilaštvo Hrvatske odbacilo je večeras optužbe bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera, koji se u više slučajeva tereti za korupciju, da protiv njega vodi postupak po političkom nalogu. Državno tužilaštvo saopštilo je da je bivši premijer, gostujući juče na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), izneo niz neistinitih tvrdnji na račun tužilaštva i glavnog državnog tužioca Mladena Bajića kojima se dovodi u pitanje zakonitost rada tužilaštva.

Tužilaštvo je odbacilo Sanaderove tvrdnje da je glavni državni tužilac od njega tražio produženje mandata dok je on bio premijer, kao i da mu je poklonio dve umetničke slike. Takođe je negirano i da je Bajić bio u Sanaderovoj kući kao što je to tvrdio bivši premijer.

U saopštenju se navodi da državno tužilaštvo nije odgovorno za "curenje informacija" iz istrage i ističe da tužilaštvo neovlašćenim osobama ili medijima nije davalo zapisnike sa salušanja osumnjičenih ili svedoka. Tužilaštvo navodi i da je Zakonom o državnim tužiocima zabranjen svaki oblik uticaja, a posebno prisile na državne tužioce, kao i korišćenje medija i javnih istupa u predmetima krivičnih dela za koja se progoni po službenoj dužnosti. Uz to se dodaje da će ocenu o krivičnoj odgovornosti bivšeg premijera dati sud kao jedino mesto gde se raspravlja i odlučuje o činjenicama i dokazima.

Sanaderov intervjuu na HRT-u komentarisao je danas i predsednik Hrvatske Ivo Josipović koji je za Hrvatski radio rekao da u njegovim izjavama ne vidi elemente krivičnog dela. On je izrazio uverenje da emisija neće uticati na presudu.Bivši premijer juče je na HRT-u, između ostalog, optužio glavnog državnog tužioca Mladena Bajića da protiv njega vodi krivični progon po političkom nalogu nekadašnje premijerke Jadranke Kosor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track