OVAKO IZGLEDA KADA GORI JEDNA OD NAJVEĆIH DEPONIJA NA SVETU: Stanovnici strahuju za život, a SNIMCI SU APOKALIPTIČNI (VIDEO)
Foto: Printscreen

užas

OVAKO IZGLEDA KADA GORI JEDNA OD NAJVEĆIH DEPONIJA NA SVETU: Stanovnici strahuju za život, a SNIMCI SU APOKALIPTIČNI (VIDEO)

Planeta -

Gori jedno od najvećih indijskih deponija otpada. Požar traje gotovo dva dana, a otrovna isparenja se šire vazduhom u gusto naseljenom području u predgrađu glavnog grada Delhija.

Deponija Gazipur, koja zauzima više od 40 fudbalskih igrališta i uzdiže se na visini od 65 metara, zapalila se u nedelju uveče usred visokih temperatura u regionu.

Vatra je gorela tokom celog ponedeljka, a najmanje šest vatrogasnih vozila bilo je na licu mesta i pokušavalo je da ugasi vatru, rekli su lokalni zvaničnici.

Nije neuobičajeno da deponiju zahvati požar koji traje danima, naročito tokom toplotnih talasa koji se brzo pojačavaju u Indiji zbog čega su takve deponije bogate metanom vrlo zapaljive.

Deponiju je poslednji put zahvatio veliki požar tokom smrtonosnog toplotnog talasa 2022. godine. U 2018. deo deponije se urušio, ubivši dvoje ljudi.

Debeli sloj otrovnog dima prekrio je područje prepuno stambenih i poslovnih zgrada, a stanovnici se žale na probleme s disanjem.

"Ne možemo držati oči otvorene zbog iritacije i imamo poteškoća s disanjem", rekao je Ram Kumar, stanovnik obližnjeg sela Garoli, za kanal NDTV.

Hardžit Sing, globalni direktor ‘Ugovora o neširenju fosilnih goriva‘ i klimatski aktivista, koji živi u blizini deponije, kaže da su ponovljeni požari na tom mestu dokaz da se ‘gradovi ruše pod teretom vlastitog otpada‘.

"Nedavni požar na deponiji otpada Gazipur u Delhiju očigledan je dokaz kako je naš model razvoja katastrofalno pogrešio".

"Ova otrovna ‘planina‘, izgrađena od gradskog otpada, ne samo da guši naše nebo, već i emituje metan, snažan akcelerator klimatskih promena — u našu atmosferu."

Udisanje otrovnog dima sa deponije može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, kažu stručnjaci.

"Udisanje dima od požara sa deponija može uzrokovati neposrednu iritaciju disajnog trakta, što dovodi do simptoma poput kašlja, pištanja i otežanog disanja" rekao je viši konzultant pulmolog Šivakumar K.

Deponija je otvorena 1894. godine i dostigla je svoj kapacitet 2002. Ali još uvek raste, s gotovo 2000 tona odloženog smeća dnevno, a očekuje se da će uskoro narasti više od Tadž Mahala.

Indijski gradovi proizvedu 62 miliona tona otpada svake godine, a trenutne projekcije govore da će se to povećati na 165 miliona do 2030. godine.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo: A.N.)

Bonus video:

03:17

OGROMNA DEPONIJA U SRED GRADA! Kod bivše železničke stanice gomile toksičnog đubreta i šuta GRADSKI ORGANI TVRDE DA NISU NADLEŽNI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track