RUSIJA GRADI OBAVEŠTAJNE BAZE NA KURILSKIM OSTRVIMA: "Oči i uši usmerene ka Japanu" analiziraće radarske signale!
Kurilska ostrva, Foto: Printscreen Youtube

RUSIJA GRADI OBAVEŠTAJNE BAZE NA KURILSKIM OSTRVIMA: "Oči i uši usmerene ka Japanu" analiziraće radarske signale!

Planeta -

Rusija je počela da gradi mrežu obaveštajnih baza na Kurilskim ostrvima, sa namerom da poveća svoj vojni potencijal, javlja RT pozivajući se na "Saut čajna morning post", koji navodi da to neki stručnjaci smatraju "prikrivenim upozorenjem Japanu" zbog podrške Tokija Kijevu.

Osim što ruski razvoj odbrambene infrastrukture na Kurilskim ostrvima vide kao upozorenje upućeno Japanu, koji nastavlja da pruža pomoć Ukrajini, analitičari, navodi list iz Hong Konga, takođe priznaju da Kurilska ostrva imaju značajan vojni značaj i mimo toga.

"Moskva želi da demonstrira Japanu da će koraci usmereni na podršku Ukrajini imati posledice i da te posledice neće biti u interesu Tokija", tvrdi Džejms Braun, profesor Fakulteta za međunarodne odnose u kampusu u Tokiju.

Drugi stručnjaci primećuju da su Kurilska ostrva značajna i bez obzira na odnos Tokija sa Kijevom.

Kurilska ostrva, Rusija, Japan, sukob
foto: Printscreen Youtube

"Ove baze će postati oči i uši usmerene ka severu Japana, zahvaljujući kojima će Rusija, analizirajući njihove radarske signale, moći da bude u toku sa onim što Japanci rade – a samim tim i šta rade njihovi saveznici Sjedinjene Države", ubeđen je profesor Fakulteta za međunarodne odnose Univerziteta Garen Maloj.

Moskva, tvrdi on, smatra Ohotsko more zonom svojih isključivih interesa, a zahvaljujući novoj vojnoj infrastrukturi moći će da spreči ulazak podmornica iz drugih zemalja u svoje vode.

Istovremeno, izgradnja baza ne bi trebalo da postane ozbiljan razlog za zabrinutost Japana, napominje Braun.

"Ranije je bilo izveštaja o razmeštanju naoružanja, uključujući nove protivbrodske rakete 2016. godine, ali ovo je pozitivan trenutak za Japance, jer su ovi sistemi odbrambeni. Ako bi Rusija tamo povećala svoje ofanzivne sposobnosti, to bi bila mnogo alarmantnija okolnost za Tokio", kaže Braun, a prenosi "Saut čajna morning post".

Kurir.rs/RT/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track