"KINEZI SU NERVOZNI! PLAŠE TAJVAN DOK NE SMISLE DA LI STVARNO DA NAPADNU" Miškeljin: Prvi put izvedena vežba simuliranja INVAZIJE
Foto: AP Yan Yan, PLA, Shutterstock

zaoštravanje odnosa

"KINEZI SU NERVOZNI! PLAŠE TAJVAN DOK NE SMISLE DA LI STVARNO DA NAPADNU" Miškeljin: Prvi put izvedena vežba simuliranja INVAZIJE

Planeta -

Samo tri dana nakon inaguaracije novog tajvanskog predsednika Vilijama Laja, Kina je započela dvodnevne vojne vežbe oko ovog ostrva koje Peking smatra kineskom teritorijom.

Politički analitičari smatraju da je oštar i provocirajući govor Vilijama Laja, koji poziva na separatizam doveo do eskalacije tenzija između Kine i Tajvana.

Ovim povodom u jutarnjem programu Kurir televizije gostovali su Marko Miškeljin, Centar za društvenu stabilnost, Branimir Đokić, stručnjak za spoljnu politiku, a preko vibera se uključio Miroslav Španović, pukovnik u penziji.

Branimir Đokić
foto: Kurir televizija

- Ovo nije ništa novo. Veličina manevara je ove godina manja od prošle i pretprošle godine. Ipak to jeste upozorenje s jedne strane. Ne pominje se da su Amerikanci doneli zakon za pomoć Ukrajini, ali i vojnoj pomoći Tajvanu koji će dobiti najsavremenije naoružanje - rekao je Đokić i dodao:

Postoji tu niz okolnosti. Inauguracija novog tajvanskog predsednika, pa pretnje otcepljenjem....Kinezi su očigledno nervozni. Peking ne zna šta da radi u ovom trenutku. Nije lako izvesti invaziju na Tajvan. Da bi se preplovio tajvanski moreuz potrebno je 6, 7 sati plovidbe. Lako je brodove uništiti, Tajvan ima način to da uradi. Hoće da ih uplaše da budu mirni dok Kina ne smisli da li će stvarni da izvrši invaziju ili ne.

Marko Miškeljin
foto: Kurir televizija

Miškeljin smatra da ne postoji interes Kine da napadne Tajvan:

- Ono što razlikuje ova uvežbavanja od prethodnih jeste što je simulirano zauzimanje Tajvana. Često se govori da će bi Kinezi rusku invaziju na Ukrajinu shvatiti kao pravi trenutak da napadnu Tajvan. Treba, međutim, reći da Kinezi retko kad vraćaju teritorije oružjem. Oni to vrlo strpljivo rade. Kada rastu ovoliko koliko oni rastu oni nemaju ekonomski, oni nemaju interes da napadnu Tajvan.

Španović je ocenio da poređenje sukoba u Ukrajini sa eventualnim sukobom Kine i Tajvana nije moguće:

02:47

KINEZI SU NERVOZNI! PLAŠE TAJVAN DOK NE SMISLE DA LI STVARNO DA NAPADNU Miškeljin: Prvi put izvedena vežba simuliranja INVAZIJE

- Poređenje sukoba u Ukrajini sa Tajvanom je nemoguće. Ukrajina se graniči sa ogromnim brojem zemalja - sa Poljskom, Mađarskom, Rumunijom i odatle može da dođe pomoć. Tajvan se ne graniči ni sa kim. Drugo, u Ukrajini se radilo na mržnji prema Rusiji, što nije slučaj sa odnosom Tajvana prema Kini, oni imaju i dalje rodbinske odnose. Kini se ne isplati da ratuje. Tajvan ima oko 150.000 vojnika i stare tenkove. Ne bi imao nikakve šanse u tom sukobu, niko ne bi mogao da pomogne, ali smatram da Kine neće napasti Tajvan.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:29

Stefan Vladisavljev: Kina je idealan partner jer je spremna da vam pruži dosta, a da ne traži mnogo toga zauzvrat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track