SIMULACIJA KINESKE INVAZIJE NA TAJVAN U PUNOM OBIMU: Peking ovako nešto nikada nije uradio! (VIDEO, FOTO)
Foto: PLA

Upozorenje novom predsedniku Tajvana za "separatističke radnje"

SIMULACIJA KINESKE INVAZIJE NA TAJVAN U PUNOM OBIMU: Peking ovako nešto nikada nije uradio! (VIDEO, FOTO)

Planeta -

Kineska vojska započela je vojne vežbe "Zajednički mač - 2024A" oko Tajvana kako bi, kako se navodi, "kaznila separatističke radnje" i to samo tri dana posle inauguracije tajvanskog predsednika Vilijama Laja, kojeg Peking dugo vidi kao "opasnog izazivača nevolja".

Vežbe će biti sprovedene u Tajvanskom moreuzu, zatim na severu, istoku i jugu od ostrva Tajvan, kao i u oblastima kod ostrva Kinmen, Matsu (Macu), Vuću i Dongjin, prenela je kineska novinska agencija Sinhua.

Inauguracija tajvanskog predsednika Vilijama Laja
Inauguracija tajvanskog predsednika Vilijama Lajafoto: AP/Taipei News Photographer

Portparol vojske Li Si naveo je da vežbe uključuju trupe, mornaricu i vazdušne snage, a da se vežbe trajati dva dana. Li je dodao da vežbe služe kao "jaka kazna za separatističke radnje" Tajvana, ali i kao "čvrsto upozorenje protiv mešanja i provokacija od strane spoljnih sila".

Američki general-pukovnik Siven Sklenka ocenio je da kineska vojska "nastavlja da vežba ključne elemente za potencijalnu vojnu invaziju na Tajvan", prenosi Rojters.

BBC podseća da je Kina već u više navrata u proteklih godinu vežbala opkoljavanje Tajvana borbenim avionima i bojnim brodovima. Međutim, ovi manevri se po mnogo čemu razlikuju od ranijih.

Po prvi put, Peking simulira napad u punom obimu, a ne ekonomsku blokadu kao što je to bio slučaj tokom prethodne runde velikih vojnih vežbi 2022, piše BBC.

Ovo je ujedno i prvi put da Kina kao mete pominje tajvanska ostrva koja su blizu njene obale.

kineska vojska
foto: Printscreen Twitter

Pored toga, vojni analitičari primećuju da Kina prvi put nije unapred najavila izvođenje vežbi, već je potvrdila da se one održavaju tek kada su manevri počeli.

Vežbe naglašavaju koren tenzija između Kine i Tajvana - Peking vidi ostrvo kao otcepljenu provinciju, dok Tajvan sebe vidi kao odvojenu teritoriju.

Kina je rutinski slala avione u tajvanski vazdušni prostor i brodove u tajvanske vode poslednjih nekoliko godina, postavljajući novu situaciju u moreuzu.

Kina, kineska vojska, vojska, vojnici, parada, 30 7 2017
foto: Reuters

Tajvan poručuje Kini: "Budite racionalni"

Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Kinu da "bude racionalna" i da "prestane da podriva mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu".

"Tajvan će zadržati svoje demokratske ideale i neće se promeniti usled pritiska susednih zemalja. Naša zemlja je bedem svetskih demokratskih i slobodnih sistema", saopštilo je ministarstvo na redovnoj konferenciji za novinare u četvrtak, dodajući da će ojačati veze sa partnerima koji dele njene ideale.

U međuvremenu, ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je "spremno sa čvrstom voljom i uzdržanošću".

"Ne tražimo sukobe, ali nećemo od njih odstupiti. Imamo samopouzdanje da čuvamo našu nacionalnu bezbednost", navodi se u objavi na društvenoj mreži X (Tviter).

Zvaničnici ministarstva rekli su da do sada nisu primetili da Kina koristi bojevu municiju u vežbama.

Kina često prelazi središnju liniju Tajvanskog moreuza

Središnja linija - nezvanična granica između Kine i Tajvana - udaljena je oko 50 nautičkih milja od obala obe strane. Ona nema status u međunarodnom pravu, već se posmatra kao zajednički dogovor kako bi se sprečio neželjeni sukob. Ovu liniju je Kina više puta prelazila, uključujući i akcije od četvrtka.

Kina, tajvan
foto: Printscreen Twitter

Šta je cilj kineskih vojnih vežbi

Kina nikada do sada nije ušla u "susednu zonu" Tajvana ni u jednoj od vežbi. To bi se smatralo velikom eskalacijom. Takođe sugeriše da je uprkos agresivnoj retorici, Peking i dalje oprezan.

Najnovije kineske vežbe nisu iznenađenje i imaju za cilj da pošalju jasnu poruku tajvanskim saveznicima, kažu analitičari.

- Deo vežbi održava se u jugoistočnim vodama Tajvana, u blizini novoosnovanih vojnih baza na Filipinima i u SAD. Jasno šalje upozorenja dvema zemljama - rekao je Vilijam Čung iz Instituta za istraživanje nacionalne odbrane i bezbednosti, zvaničnog istraživačkog centra tajvanskog ministarstva odbrane.

Vojni napadi manjeg obima na udaljena ostrva – koji su pokriveni tokom trenutne vežbe – ne mogu se isključiti jer bi Peking mogao da poveća intenzitet svog vojnog zastrašivanja, dodao je on.

Takođe je jasno da Kina neće dozvoliti predsedniku Vilijamu Laju da "lagodno uživa" jer se vojne vežbe izvode u isto vreme kada su izbili protesti zbog promena u zakonodavstvu ostrva.

15 ratnih brodova i 42 vojna aviona učestvovala u vežbama

Prema tajvanskim podacima, Kina je poslala 15 ratnih brodova i 16 brodova pomorske policije u vode oko ostrva otkako su kineske vojne vežbe počele jutros u 07:40 po lokalnom vremenu.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je takođe primetilo 42 vojna aviona koji su učestvovali u "ratnim igrama".

Vežbe reakcija na govor Laja

Tajvanski predsednik Laj Čing Te, poznatiji i kao Vilijam Laj, u ponedeljak je zatražio od Kine da okonča svoje vojne i političke pretnje, rekavši u svom inauguracionom govoru da je mir jedini način i da Peking mora da poštuje izbor tajvanskog naroda.

Tajvanski predsednik Laj Čing Te
Tajvanski predsednik Laj Čing Tefoto: AP/Chiang Yingying

- Takođe pozivam Kinu da prestane sa političkim i vojnim zastrašivanjem Tajvana i da zajedno sa Tajvanom preuzme globalnu odgovornost za održavanje mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu i regionu, tako da svet ne mora da se plaši izbijanja rata. I to želimo da objavimo svetu: Tajvan ne čini ustupke u pogledu demokratije i slobode, a naš cilj je dugoročni mir i stabilnost - rekao je on.

Kineska centralna televizija opisala je inauguracijski govor Laja kao „potpuno priznanje nezavisnosti Tajvana“ i da je "izuzetno štetan" za mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu. Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji nazvao je njegov govor "potpunom sramotom".

Vojska, Kina, Mornarica, Rakete, Kineska Vojska
foto: Ap 1 8 2016

Međutim, penzionisani vojni oficiri kažu da su takve velike vojne vežbe bile planirane mnogo pre inauguracije u ponedeljak. Za pripremu vojnih vežbi ovog razmera potrebni su meseci.

Ovaj odgovor nije bio iznenađenje za novu vladu Tajvana. Neimenovani izvori kažu da je scenario koji se odigrava onaj za koji su se pripremili.

Kurir.rs/Sinhua/Agencije/Preneo: P. P.

Bonus video:

02:47

KINEZI SU NERVOZNI! PLAŠE TAJVAN DOK NE SMISLE DA LI STVARNO DA NAPADNU Miškeljin: Prvi put izvedena vežba simuliranja INVAZIJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja