BLINKEN DOLAZI U MOLDAVIJU! Njegova poseta ima JASNU poruku za ruski uticaj
Foto: Pasquale Gargano / Zuma Press / Profimedia

BLINKEN DOLAZI U MOLDAVIJU! Njegova poseta ima JASNU poruku za ruski uticaj

Planeta -

Šef američke diplomatije Entoni Blinken posetiće Moldaviju sledeće nedelje, u vreme kada zapadne sile nastoje da povećaju svoju podršku protiv ruskog "mešanja" u toj zemlji, saopšteno je danas u Vašingtonu.

Moldavija, koja se nalazi između Ukrajine i Rumunije, redovno optužuje Moskvu da nastoji da je destabilizuje, posebno zato što je zvanično kandidat za pridruživanje Evropskoj uniji (EU).

Blinken će u sredu biti u Moldaviji pre nego što će otići na sastanak ministara spoljnih poslova NATO-a u Pragu posvećen pripremama 75. godišnjice Atlantskog saveza u Vašingtonu, rekao je novinarima Džim O'Brajen, zadužen za Evropu u Stejt departmentu.

Američki državni sekretar će pozdraviti "napredak Moldavije na putu evropskih integracija, zemlje suočene sa pretnjom koju predstavlja rusko mešanje", rekao je O'Brajen.

Prema njegovim rečima, SAD očekuju neposrednu vojnu pretnju u Pridnjestrovlju, proruskom separatističkom regionu Moldavije. Međutim, Vašington je zabrinut zbog "tekućih ruskih operacija uticaja", koje su delimično usmerene na proevropsku predsednicu Maju Sandu, koja je kandidat za ponovni izbor.

Poslednja poseta američkog državnog sekretara Moldaviji datira iz 2022. godine, nekoliko nedelja posle početka invazije Rusije na Ukrajinu, koja još uvek ima oko 1.500 vojnika u Pridnjestrovlju.

Pored SAD i EU želi da podrži Kišinjev. EU i Moldavija potpisale su u utorak sporazum o odbrambenom i bezbednosnom partnerstvu, prvi takve vrste.

EU treba odluči da li će uskoro otvoriti zvanične pregovore o pridruživanju sa tom zemljom, ali i sa Ukrajinom.

Poseta Blinkena Moldaviji dolazi u vreme kada je Gruzija, još jedna bivša sovjetska republika na putu približavanja Evropi, usvojila veoma sporni zakon o "stranom uticaju", koji se smatra sličnim zakonom usvojenim u Rusiji.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track