Na pomolu epidemija smrtonosnog meningitisa

SAD na udaru

Na pomolu epidemija smrtonosnog meningitisa

Planeta -
Prema prvim nalazima lekara, smrtonosni oblik meningitisa prouzrokovale su injekcije steroida, koje su pacijenti primili zbog bolova u leđima. Lek je proizveden u specijalizovanoj fabrici u Masačusetsu

NJUJORK - Američke zdravstvene vlasti saopštile su da je smrtonosni oblik meningitisa nastavio da se širi i trenutno je registrovano 105 obolelih, a do sada je preminulo osam pacijenata.

Premapodacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, bolest je registrovana u državama Tenesi, Mičigen, Virdžinija, Indijana, Florida, Merilend, Minestota, Severna Karolina i Ohajo.

Prema prvim nalazima lekara, smrtonosni oblik meningitisa prouzrokovale su injekcije steroida, koje su pacijenti primili zbog bolova u leđima. Lek je proizveden u specijalizovanoj fabrici u Masačusetsu.

Ta kompanija je saopštila da je povukla lek, koji je isporučila bolnicama u 23 svezne države, a vlada SAD je naložila lekarima širom zemlje da do daljnjeg ne prepisuju nijedan lek proizveden u toj kompaniji, prenosi AP.

Ova vrsta meningitisa, inače, nije zarazna kao drugi oblici i potiče od gljivice iz plesni koja se stvara na listovima biljaka. Još nije jasno kako je ta gljivica dospela u steroidni preparat. Meningitis je oboljenje membrana koje prekrivaju mozak i kičmenu moždinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track