Devojčici iz glave izvađen metak, talibani i dalje prete

Teror verskih fanatika

Devojčici iz glave izvađen metak, talibani i dalje prete

Planeta -
Portparol ekstremističke grupe Taliban Ehsanulah Ehsan rekao je da su talibani izveli napad na tinejdžerku, jer je ona protiv njih i bori se za sekularnu državu. Ehsan je rekao i da Malala, ako preživi, neće biti pošteđena

ISLAMABAD - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun je najoštrije osudio napad u kome je pogođena pakistanska tinejdžerka koja se bori za prava devojčica na školovanje.

Ban je napad na Malalu Jusufzai, za koji su odgovornost preuzeli talibani, nazvao "gnusnim kukavičkim činom", saopštio je portparol UN Martin Nesirski.

On je apelovao i da krivci što pre budu privedeni pravdi i pohvalio napore pakistanskih vlasti da se suprotstave nasilnom ekstremizmu.

Nesirski je kazao da je generalnog sekretara duboko potresla Malalina "hrabra borba" u promociji prava na obrazovanje, koje garantuje Univerzalna deklaracija za ljudska prava.

Ban je, rekao je Nesirski, pisao Malalinoj porodici, i u pismu izrazio nadu da će se ona brzo i potpuno oporaviti i saosećanje sa još dve devojčice povređene u napadu, preneo je AP.

Malala Jusafzai (14) je pogođena u glavu dok je ulazila u školski autobus na severozapadu Pakistana, a lekari su joj uspešno izvadili metak i ona se oporavlja u bolnici u Pešavaru.U napadu su povređene još dve njene drugarice.

Napad je izazvao osude širom sveta, kao i pakistanskih političara, predvođenih predsednikom i premijerom, grupa za zaštitu prava ljudi, TV zvezda...

Američki Stejt department napad je označio kao varvarski i kukavički. Na hiljade ljudi uputilo je mladoj aktivistkinji, poznatoj po blogovima za Bi-Bi-Si, poruke podrške putem društvenih mreža.

Portparol ekstremističke grupe Taliban Ehsanulah Ehsan rekao je da su talibani izveli napad na tinejdžerku, jer je ona protiv njih i bori se za sekularnu državu. Ehsan je rekao i da Malala, ako preživi, neće biti pošteđena.

Malala je pažnju javnosti zadobila 2009. godine, pišući blogove za Bi-Bi-Si (BBC) o životu u dolini Svat pod talibanskim režimom.

Ona je sa 11 godina hrabro opisivala sve užase koje su talibanski ekstremisti sprovodili - od spaljivanja i zatvaranja škola za devojčice do strogog primenjivanja šerijatskog zakona i uvođenja mera kao što je zabrana muzike u automobilima.

Malala je svoj dnevnik pisala pod imenom Gul Makai, a njen identitet je obelodanjen pošto je pakistanska vojska uspela da protera talibane 2009. godine iz doline.

Talibani su veći deo doline Svat kontrolisali od 2007. godine. Malala je dobila nacionalnu nagradu za mir prošle godine, koju joj je dodelila pakistanska vlada i bila je nominovana za međunarodnu nagradu za mir koja se dodeljuje deci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track