Zatvorena većina biračkih mesta, do 19 sati glasalo 66,2 odsto
Foto: Vijesti

Zatvorena većina biračkih mesta, do 19 sati glasalo 66,2 odsto

Planeta -
Najveća izlaznost je zabilježena u centralnom delu zemlje - 59,6 odsto,gde je 2009. izašlo 53 odsto glasača
1 / 7 Foto: Anadolija

PODGORICA - Za 81 poslaničko mesto u crnogorskom parlamentu konkuriše sedam koalicija, pet partija i jedna grupa građana. Građani Crne Gore glasaće na 1.162 biračka mesta. Birališta su otvorena do 21 sat. Pravo glasa na trećim parlamentarnim izborima nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore ima 514.055 građana.

20.00 Najveći broj biračkih mesta je zatvoren.19:13 Na birališta širom Crne Gore do 19 časova izašlo je ukupno 66,2 odsto birača, dok je 2009. godine do 19 časova izašlo 62 odsto birača, posljednji su podaci CEMI-ja.Najveća izlaznost je u centralnom delu zemlje gde je izlaznost 70,1 odsto, što je znatno više u odnosu na 2009. godinu kada je izašlo 63,2 odsto. U Podgorici je izašlo 70,1 odsto, a 2009. godine je taj procenat iznosio 64,3 odsto.Na južnom delu zemlje je najmanja izlaznost sa 61,2 odsto, što je ipak više nego 2009. kada je izašlo 60,1 odsto. Na jeveru je do 19 časova izašlo 64,6 odsto, a 2009. je izašlo 64 odsto.

17:16 - Na birališta širom Crne Gore do 17 časova izašlo je ukupno 56 odsto birača. Na prethodnim izborima 2009. godine, do 17 časova je izašlo 51.9 odsto birača. Najveća izlaznost je zabilježena u centralnom delu zemlje - 59,6 odsto, gde je 2009. izašlo 53 odsto glasača. Prema podacima CEMI-ja, na birališta na severu zemlje izašlo je 55,8 odsto glasača što je 2.1 odsto više nego 2009. godine, dok je na jugu procenat manji, i iznosi 49.9 odsto, što je više nego 2009. kada je izašlo 48.8.

14.14 Prema informacijama koje je CEMI dobio od posmatrača sa terena, od 11 do 14 sati zabeleženo je devet nepravilnosti. U zatvoru u Bijelom Polju 12 osuđenika je stupilo u štrajk glađu, jer im nije omogućeno da glasaju. Na biračkom mestu 30 u Kolašinu došlo je dotuče između predsednika biračkog odbora i nepoznatog muškarca.

13.57 - Čelnik novosnovane Pozitivne Crne Gore Darko Parović kazao je da su za njegovu partiju ovi izbori posebno važni, jer ta partija po prvi put učestvuje na njima. Izrazio je nadu da će ta partija, koja će po anketama obezbediti parlamentarni status, imati razloga za slavlje. "Mir, stabilnost i prosperitet su preduslov boljeg života građana i verujem da je i to cilj svih nas. Izbori su veoma važni, jer se na njima odlučuje o sudbini svakog građanina, deteta u Crnoj Gori i budućnosti države", kazao je Pajović i poručio da je zbog toga veoma važno da što veći broj građana iskaže svoju političku volju.

13.20 - Predsednik Pokreta za promjene i član Predsedništva DF-a Nebojša Medojević rekao je da taj opozicioni savez prvi put u 23 godine ima otvorena vrata i podršku Evopske unije.

Biračko mesto u Podgorici (Foto:Pobjeda)
Biračko mesto u Podgorici (Foto:Pobjeda)

13. 15 Lider Nove srpske demokratije i funkcioner DF-a Andrija Mandić pozvao je građane da masovno izađu na izbore i glasaju za smenu vlasti.

13.03 - Lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić izjavio je da očekuje pobedu onih snaga koje se bore za istinsku demokratiju u državi. "Očekujem da pobedi demokratija, odnosno one političke snage koje se istinski bore za vrednosti demokratije" , rekao je Lekić novinarima posle glasanja. On je naveo da je Crna Gora stara država, ali ne i stara demokratija. "Očekujem da će sam izborni dan proteći u regularnim uslovima, kako bi na kraju dobili istinsku volju građana, jer je to najbolji način da gradimo istinsko demokratsko društvo", kazao je Lekić.

 Đukanović: Izbori će potvrditi demokratsku zrelost Crne Gore
Đukanović: Izbori će potvrditi demokratsku zrelost Crne Gore

13.00 - Na birališta širom Crne Gore do 13 sati je izašlo 33,4 odsto odsto birača (2009. do 13 sati je na birališta izašlo 30,7 odsto odsto birača).

Najveća izlaznost do 13 sati je zabeležena u centralnoj regiji (37,1 odsto, u odnosu na 2009. kada je do 13 sati glasalo 31,2%), sledi Podgorica (34,6 odsto, na prošlim izborima do 13 sati glasalo je 30,7 odsto), sever (34,1 odsto, 2009. je do 13 sati glasalo 33,4%), te primorje (28,9 odsto, 2009. do 13 sati je glasalo 29,9 odsto glasača).U centralnu regiju spadaju Podgorica, Danilovgrad i Cetinje. Primorje obuhvata opštine Ulcinj, Bar, Budva, Tivat, Kotor i Herceg Novi, dok su u severnoj regiji opštine Nikšić, Kolašin, Mojkovac, Rožaje, Plužine, Berane, Šavnik, Žabljak, Andrijevica, Plav i Bijelo Polje.

12:58 Lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović izrazio je uverenje da će se građani na današnjim parlamentranim izborima opredeliti za očuvanje stabilnosti u državi i nastavak evroatlanskih integracija. "Moje očekivanje je da će građani izabrati vlast vodeći , pre svega, računa o tome da se održi stabilnost Crte Gore, da se tokom naredne četiri godine obnove procesi dinamičnog ekonomskog rasta i razvoja, odnosno nastavi napredak Crne Gore u evropskim i evroatlanskim integracijama ", kazao je Đukanović novinarima nakon glasanja. On je izrazio očekivanje da će izbori potvrditi demokratsku zrelost Crne Gore.

12:53 Predsednik Crne Gore Filip Vujanović glasao je na biračkom mestu u OŠ Maksim Gorki,dok je premijer Vlade Crne Gore Igor Lukšić glasao na biračkom mestu u prostorijama bivše mesne zajednice Prvi maj.

Birališta su otvorena do 21 sat
Birališta su otvorena do 21 sat

Imao mastilo na rukama, pustili ga da glasa10.26 Posmatrači CEMI su do 9 sati zabeležili niz nepravilnosti na biračkim mestima u više crnogorskih gradova."Najveći broj birališta je otvoren u sedam sati, uz dva izuzetka: biračko mesto broj 6 u Ulcinju nije otvoreno jer nije bilo pripremljeno za sprovođenje izbornih radnji. U Pljevljima, biračko mesto 76 nije otvoreno u sedam sati, zbog nestanka električne energije", kazao je Vlado Dedović iz CEMI-ja.

Građani Crne Gore glasaće na 1.162 biračka mesta (Foto: Anadolija)
Građani Crne Gore glasaće na 1.162 biračka mesta (Foto: Anadolija)

Prilikom provere jednog birača na mestu 8A u Podgorici zabeleženo je postojanje nevidljivog mastila na prstima i tom licu je objašnjeno da ne može da glasa i da mora da napusti glasačko mesto. Ta osoba je, navodi Dedović, negodovala i pokušala da članovima biračkog odbora objasni kako mu je nevidljivo mastilo greškom naneseno na drugom biračkom mestu. Nakon naknadnog obaveštenja od Državne izborne komisije, toj osobi je ipak dozvoljeno da glasa. Na biračkom mestu 117 u Podgorici prilikom glasanja jednog lica povređena je tajnost glasanja, jer je to lice glasno kazalo za koga će da glasa, nakon čega je jedan od opunomoćenih predstavnika političke partije na tom mestu pocepao glasački listić tog birača, nakon čega je listić stavljen u kovertu i u glasačku kutiju. Na taj način, osim što je povređena tajnost glasanja, povređena je i procedura proglašenja glasačkog listića nevažećim. CEMI smatra da na tom biračkom mestu glasanje treba poništiti, imenovati nove članove biračkog odbora i ponoviti u skladu sa zakonom.Na nekoliko biračkih mesta širom Crne Gore, CEMI-jevim posmatračima nije obezbijeđen pristup biračkom mestu, ali su, zahvaljujući komunikaciji sa opštinskim izbornim komisijama, ti problemi prevaziđeni.CEMI poziva i građane da putem sajta prijave nepravilnosti do kojih dođu tokom glasanja, navode Vijesti.

Za 81 poslaničko mesto konkuriše sedam koalicija, pet partija i jedna grupa građana
Za 81 poslaničko mesto konkuriše sedam koalicija, pet partija i jedna grupa građana

Milo Đukanović predvodi Evropsku Crnu Goru

Dosadašnja vladajuća koalicija Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije pojačana je Liberalnom partijom i na izborima nastupa pod nazivom Evropska Crna Gora. Nosilac izborne liste te koalicije je lider DPS-a Milo Đukanović.Odlukom da Đukanović bude nosilac izborne liste otvoraju se vrata mogućnosti njegovog povratka na neku državnu funkciju u slučaju pobede na parlamentranim izborima.Glavni izazivači vladajućoj koaliciji su Demokratski front (DF) i Socijalistička narodna partija (SNP).DF predvodi bivši diplomata Miodrag Lekić, a okosnicu tog opozicionog saveza čine Nova srpska demokratija Andrije Mandića, Pokret za promene Nebojše Medojevića, kao i deo SNP-a predvođen Milanom Kneževićem i Predragom Bulatovićem.Do sada najjača opoziciona stranka - SNP, čiji je lider Srđan Milić, pokušaće da na izborima makar zadrži taj status.Svoju šansu na izborima traži i novoformirana Pozitivna Crna Gora, koju predvodi Darko Pajović.Parlamentarni status pokušaće da obezbede i dve koalicije srpskih stranaka Srpska sloga i Srpski nacionali savez, ali su im šanse umanjenje, jer nastupaju u dve kolone i međusobno su posvađani. Totalni autsajder na izborima je koalicija Zajedno, koju čine Stranka penzionera i invalida i Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore, posebno što su bili gotovo neprimetni u izbornoj kampanji. Stranke manjinskih naroda nastupaju samostalno na izborima, jer im na ruku ide novi izborni zakon.Na izborima učestvuju Bošnjačka stranka, Hrvatska građanska inicijativa, dok će Albanci nastupiti u čak četiri kolone – Demokratska unija Albanaca, grupa građana Albanska omladinska alijansa, Koalicija Za jedinstvo i Albanska koalicija Demokratski savez u Crnoj Gori, Demokratska partija i Albanska alternative.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track