Hezbolah snimio tajne izraelske baze

Hezbolah snimio tajne izraelske baze

Planeta -
Taj let nije bio naš prvi i neće biti poslednji i dajemo garancije da možemo dostići koju god tačku želimo. Imamo pravo da šaljemo izviđačke avione nad okupiranom Palestinom u bilo koje vreme", kazao je Nasralah

TEL AVIV - Letelica libanskog Hezbolaha, koja je prošle subote ušla u vazdušni prostor Izraela i letela nad tom zemljom 55 kilometara dok nije oborena, poslala je nazad snimke uživo tajnih izraelskih vojnih baza, prenose izraelski mediji pisanje Sandej tajmsa.

U izveštaju se navodi da je bespilotna letelica bila u vazduhu tri sata dok je nije presreo avion F-16 i da se veruje da je poslala slike priprema za zajedničku vojnu vežbu Izraela i SAD, kao i mesta na kojima su balističke rakete i možda nuklearni reaktor Dimona, piše britanski list.

Takođe navodi da presretanje letelice Ajub, koja je ukupno preletela preko 300 kilometara, najpre nije uspelo jer ju je prva izraelska raketa prromašila.

Izraelska vojska je navela da je letelica oborena nakon pola sata leta nad Izraelom.Lider Hezbolaha Hasan Nasralah je u četvrtak potvrdio da je letilicu poslala ta radikalna proiranska islamistička organizacija, precizirajući u televizijskom obraćanju da je iranske proizvodnje i da je oborena kraj nuklearnog reaktora.

Nasralah je kazao i da je Ajub dizajnirana i proizvedena u Iranu, ali da je sklopljena u Libanu, porekavši izveštaje da je ruskog dizajna.

On je objasnio da je poslata u odgovoru na izraelsko narušavanje libanskog vazdušnog prostora od 2006. godine, kada je vođen jednomesečni rat između pripadnika te organizacije i izraelske vojske.

"Taj let nije bio naš prvi i neće biti poslednji i dajemo garancije da možemo dostići koju god tačku želimo. Imamo pravo da šaljemo izviđačke avione nad okupiranom Palestinom u bilo koje vreme", kazao je Nasralah.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je prethodno istog dana najavio da će "Izrael delovati odlučno da odbrani svoje granice na moru, u vazduhu i na kopnu" kao što je "omeo pokušaj Hezbolaha tokom vikenda" da pošalje bespilotnu letelicu u izraelski vazdušni prostor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track